Βίντεο/ Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Με βουβή συγκίνηση, σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η έλασσον αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  καθώς και πολύς κόσμος είπαν το «τελευταίο αντίο» στη Φώφη Γεννηματά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, από νωρίς το πρωί, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φ. Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η σορός της μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, με τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα. Στις 2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 3.30 ακολούθησε η πομπή παρουσία πλήθους κόσμου, με μία ολιγόλεπτη στάση μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προς το Α’ νεκροταφείο Αθηνών όπου και πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός.

 

 

 

 

Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, διακρίναμε τους Ν. Δένδια, Χ. Σταϊκούρα, Τ. Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατροϋγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και ‘Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

Σε όλα τα δημόσια κτήρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ το ίδιο συμβαίνει στις πρεσβείες της χώρας σε όλον τον κόσμο, ως απόδοση τιμής στην εκλιπούσα πολιτικό.

 

Δείτε βίντεο:

 

 

Η Φώφη Γεννηματά κηδεύτηκε ως ενεργεία υπουργός. Το λαϊκό προσκύνημα διήρκησε μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, έγινε η εξόδιος ακολουθία, στην οποία παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και μέλη της κυβέρνησης, σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. και οι επικεφαλής των θεσμικών Αρχών της χώρας.

Κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά οι επικήδειοι ήταν λίγοι και σύντομοι. Συγκεκριμένα εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας την αποχαιρέτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ο γραμματέας της Κ.Ε. Μανώλης Χριστοδουλάκης και από την οικογένεια τα τρία της παιδιά.

Η ταφή της Φώφης Γεννηματά έγινε στο Α’ Νεκροταφείο, όπου ο Δήμος Αθηναίων, στον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Ως γνωστόν, η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά ζήτησε αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές το Χαμόγελο του Παιδιού και η Κιβωτός του Κόσμου.

Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών η σορός της

Λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί, έφτασε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών η σορός της Φώφης Γεννηματά, όπου εκτέθηκε από τις 10 το πρωί, σε λαϊκό προσκύνημα, για να δοθεί η δυνατότητα στους απλούς πολίτες που την αγάπησαν και την εκτίμησαν να την αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη και υπερήφανη μάχη που έδωσε με σθένος, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά σκέπαζαν τρεις σημαίες. Η ελληνική σημαία, η σημαία του ΠΑΣΟΚ και εκείνη του Κινήματος Αλλαγής, του κόμματος που η ίδια εμπνεύστηκε, δημιούργησε και στήριξε μέχρι την τελευταία της πνοή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης