Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες ενέργειες στηρίζει η συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία στέλνει «το μήνυμα απέναντι στις χώρες του Βίσεγκραντ και τις χώρες, οι οποίες ακολουθούν μια μονομερή αντιμεταναστευτική πολιτική, ότι η Ευρώπη είναι Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών, άρα και Ευρώπη της συνευθύνης», υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Υπάρχουν τρία σημεία επιπλέον της συμφωνίας, που εγώ τα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά. Το ένα σημείο είναι αυτό που λέει ότι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία, αλλά και από κοντά άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες ενέργειες. Αυτό κρύβει δύο πολύ σαφή μηνύματα. Το ένα μήνυμα απέναντι στις χώρες του Βίσεγκραντ και τις χώρες, οι οποίες ακολουθούν μια μονομερή αντιμεταναστευτική πολιτική, ότι η Ευρώπη είναι Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών άρα και Ευρώπη της συνευθύνης και το δεύτερο ένα σαφές μήνυμα στους διακινητές ανθρώπων, ότι η Ευρώπη οικοδομεί λογικές μεταναστευτικής πολιτικής, που τους απαγορεύει και θα τους απαγορεύσει να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε δύο άλλα σημεία της συμφωνίας «το ζήτημα το πρώτο είναι το εξής, ότι όσοι φτάνουν στα γερμανοαυστριακά σύνορα και η Γερμανία δεν δέχεται να μπουν στο έδαφός της και αυτοί έχουν περάσει από την Ελλάδα και έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου μετά την 1η Ιουλίου 2017, η Γερμανία έχει το δικαίωμα να τους επιστρέφει. Παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 τα σύνορά μας είναι κλειστά, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί παρά να είναι -με βάση βέβαια τα στατιστικά δεδομένα και τους υπολογισμούς που έχουμε- λίγες δεκάδες ή ελάχιστες εκατοντάδες. Το δεύτερο σημείο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 επανενώσεις οικογενειών, 2.000 φυσικά δηλαδή πρόσωπα, τα οποία έχει δεχθεί η Γερμανία αλλά έχει ‘παγώσει’ η μεταφορά τους. Αυτό, με αυτή τη συμφωνία, από τη μια μεριά απελευθερώνεται και από την άλλη μεριά 2.000 άνθρωποι, μέχρι το τέλος του 2018, θα πρέπει να πάνε και να ενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Για τους υπόλοιπους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις επανενώσεων θα επαναξεταστούν εντός του επόμενου διμήνου».

Ο κ. Βίτσας είπε ακόμα πως ήδη από την Παρασκευή επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και τον επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και, σήμερα, σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, όπως ανέφερε, θα στείλει το κείμενο της συμφωνίας.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα νησιά, ο υπουργός είπε ότι «ενώ έχουμε πάρει αρκετό κόσμο από τα νησιά, δηλαδή αυτούς που είναι ευάλωτοι ή αυτούς που έχουν επιτύχει να πάρουν διεθνή προστασία και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να αυξηθούν και οι επιστροφές, οι εισροές παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένες, δεν μπορούν να φτιάξουν πια ένα καλό αποτέλεσμα ώστε να μειωθούν οι άνθρωποι που διαμένουν στα νησιά», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε πάρει μια σειρά μέτρα και συγχρόνως προωθούμε τη λογική -και βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο- να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας γι’ αυτούς που έρχονται από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν θα δημιουργηθούν και νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Βίτσας αρχικά διευκρίνισε ότι τα νησιά «δεν έχουν να κάνουν με τη διοικητική διευθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», παρά το γεγονός ότι κάποιοι στο Γέρα της Λέσβου «παίζουν παιχνίδια δημιουργώντας μια αναστάτωση στην περιοχή», τους οποίους, όπως είπε, «θα βρούμε πολλαπλούς, νόμιμους τρόπους να τους αντιμετωπίσουμε».

Σημείωσε, δε, ότι «αυτό που εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε είναι να αυξάνουμε τις θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα και συγχρόνως προωθούμε συμφωνίες με περιοχές και με ανθρώπους (και χώρους), με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει και κάνουμε τις διοικητικές ενέργειες ώστε να φιλοξενήσουν και άλλους περισσότερους ανθρώπους. Μπορώ να σας αναφέρω ότι έχουμε κάνει συμφωνίες με χώρους τέτοιων ξενοδοχείων στα Γρεβενά και αντίστοιχα στη Βόλβη, μια παλιά δομή που είχε η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει εκκενωθεί, θα τη χρησιμοποιήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης