Ρεπορτάζ: Μυρτώ Τσάβαλου – Σωτήρης Σκουλούδης
Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη; Σε τι βαθμό αυτές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητά της; Διέπεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από τις δημοκρατικές αξίες, όπως αυτές προέκυψαν από την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία; Πώς η θρησκεία ή το επιχειρείν επηρεάζουν την πολιτική στον σύγχρονο κόσμο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο φόρουμ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από κεντρικά πολιτικά όργανα και περισσότερος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματαΤα εν λόγω ερωτήματα τέθηκαν στο «Athens Democracy Forum», που διοργανώνουν οι «International New York Times» σε συνεργασία με το UNDEF, τον Δήμο Αθηναίων, την εφημερίδα «Καθημερινή» και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Αθήνα. Σ’ αυτό συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου. Στο φόρουμ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από κεντρικά πολιτικά όργανα, περισσότερος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά στο μεταναστευτικό, την παροχή ασύλου, την ελευθερία λόγου και έκφρασης καθώς και το δικαίωμα της ιδιωτικότητας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η χώρα μας, ως γενέτειρα της Δημοκρατίας που αποτέλεσε βάση για τη διαμόρφωση των σύγχρονων δημοκρατιών. Μαζική μετανάστευση λόγω εμφυλίων ή άλλων συγκρούσεων, θρησκευτική μισαλλοδοξία, απολυταρχισμός, τρομοκρατία τέθηκαν στο τραπέζι ενός ανοιχτού διαλόγου, ο οποίος στοχεύει στο να αναδείξει όλες τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος φιλελεύθερος κόσμος.

Ειδικά για την Ευρώπη, τις αρχές από τις οποίες διέπεται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως οντότητα, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας εντός Ε.Ε., μίλησαν στο zougla.gr οι κ.κ. Μάριο Μόντι (οικονομολόγος – πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας) και Πολ Κρούγκμαν (οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών), που συμμετείχαν στο «Athens Democracy Forum».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο κ. Μόντι όσο και ο κ. Κρούγκμαν κατά τη διάρκεια του φόρουμ έθεσαν προς συζήτηση καίρια ζητήματα, όπως οι πολιτικές που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εάν δρουν για το κοινό όφελος ή για ίδιους σκοπούς και εάν θα έπρεπε τα μονοπώλια και οι εταιρείες-κολοσσοί να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση πολιτικών.

Παράλληλα, ο νομπελίστας τόνισε ότι Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη επιβάλλουν στις εθνικές κυβερνήσεις συγκεκριμένες πολιτικές χωρίς περαιτέρω συζήτηση. «Οι χώρες που δανείζουν επιβάλλουν πολιτικές που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές» ανέφερε.

Oι αποκλειστικές συνεντεύξεις των κ.κ. Μόντι και Κρούγκμαν στο zougla.gr:

Στους ομιλητές και συμμετέχοντες του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται οι:

•Edward J. Snowden, πρώην υπάλληλος Μυστικών Υπηρεσιών Η.Π.Α., πληροφοριοδότης και διευθυντής του «Freedom of the Press Foundation»
•Mario Monti, οικονομολόγος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
• Paul Krugman, οικονομολόγος, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών
•Emmanuel Macron, πρόεδρος του «EnMarche», πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας
•Kenneth Roth, εκτελεστικός διευθυντής του «Human Rights Watch»
•Christiane Amanpour, διεθνής ανταποκρίτρια του CNN
•Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
•Natan Sharansky, πρόεδρος της «The Jewish Agency for Israel»
• Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
• Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας
•Sergei Chapnin, συγγραφέας και σχολιαστής
•Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων
•Geoffrey Robertson QC, ιδρυτής του «Doughty Street Chambers»
•Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Οικονομικών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

O Mάριο Μόντι

Μία από τις συνεδρίες στο Ζάππειο

Οι προσκεκλημένοι του Forum

Τα πηγαδάκια στο φουαγιέ, οι συνομιλίες και οι παρευρισκόμενοι

Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου παρέστη πλήθος κόσμου προκειμένου να παρακολουθήσει τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Μεταξύ αυτών ο υιός του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, Νικόλαος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην υπουργός Παιδείας, πρώην επίτροπος Απασχόλησης και πρόεδρος του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη κ.ά.

Στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, όπου διεξήχθησαν οι συζητήσεις της δεύτερης ημέρας (σ.σ.: Πέμπτη), το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο, με ομιλητές και παρευρισκομένους να αναλύουν τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του φόρουμ.

«Πηγαδάκια» σχηματίζονταν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, στα οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Μόντι και Διαμαντοπούλου, Βαρουφάκης και Κρούγκμαν. Οι συζητήσεις «έδιναν και έπαιρναν», τα γέλια, τα «πειράγματα» και τα αστεία επίσης, ενώ δεν έλειψαν και οι selfies!

Ο Μάριο Μόντι κατά την ανάπαυλα των ομιλιών

O πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης

Οι παρευρισκόμενοι δεν παρέλειψαν να απολαύσουν έναν ζεστό καφέ το πρωί, χυμό και φρουτοσαλάτα, ενώ το μεσημεριανό περιελάμβανε finger food κι άλλες γεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα ασφαλείας ήταν ισχυρά εντός και εκτός των χώρων όπου διεξήχθησαν η πρώτη και η δεύτερη ημέρα του «Athens Democracy Forum».

Ζάππειο, Μέγαρο Μουσικής, Αμερικανική σχολή κλασικών σπουδών και Costa Navarino φιλοξενούν τους ομιλήτες και το κοινό



Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παρακάτω γκαλερί:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης