Δεκαεννέα μέρες πριν από τις εκλογές είχαμε παραθέσει μία σειρά πληροφοριών που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι στα διευθυντήρια της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών σχεδιάζεται προσεκτικά το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι τρέχουσες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληθαίνουν οι φωνές για κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως είχαμε αναφέρει με ρεπορτάζ στις 6 Ιανουαρίου 2015Η έρευνά μας δεν βασίστηκε σε φήμες, αλλά σε πληροφορίες από οικονομικούς παράγοντες, προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή αλλά και πρόσωπα της επέκεινα του Ατλαντικού αυτοκρατορίας.

Υπ’ αυτήν την έννοια δεν θεωρούμε καθόλου τυχαία την παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα για το ελληνικό πρόβλημα όπως και τον καταιγισμό των ευρωπαϊκών δημοσιευμάτων που επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής πλευράς διά στόματος Γιάνη Βαρουφάκη και των εταίρων για μια γρήγορη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της Δευτέρας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μίλησε στους Financial Times για το θέμα της διαγραφής του χρέους. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Αθήνας λέγοντας ότι η Ελλάδα βάζει τέλος στο αίτημα για την διαγραφή χρέους. «Αντίθετα, πλέον ζητούμε την αντικατάσταση με νέα ομόλογα βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά “γλιτώνει” την ανάγκη να χρησιμοποιεί τον όρο “κούρεμα”, που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές της…

Την ίδια ώρα πάντως, ο συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνει πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα “κομμάτια” του χρέους. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις “είναι στην ουσία κούρεμα”. Μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Παραθέτουμε το δημοσίευμα όπως αναρτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου:

Η επικαιρότητα επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ που αφορούσε στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, του εφιάλτη των τελευταίων ετών και στηρίχθηκε σε απλά μαθηματικά: Αν ανατρέξουμε στα επίσημα στοιχεία το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 286,055,191,257 δις. δολάρια και ανά κεφαλή αντιστοιχεί στα… 25.073 δολάρια.

Tην ίδια ώρα, η Πορτογαλία βρίσκεται σε δυσχερή θέση με χρέος 284,570,765,027 δισ. δολ. με τον κάθε πολίτη να χρωστά 26,648 δολάρια. Ωστόσο ο ρυθμός ικανοποίησης του χρέους υπολογίζεται στο 3.3%, ενώ αρνητικό πρόσημο φέρει ο αριθμός αυτός για την Ελλάδα (-16,6%)

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…

Βάσει όλων αυτών των δεδομένων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σπεύδουν να κουρέψουν το ελληνικό χρέος, κάτι που αποτελεί και τη μοναδική λύση, προκειμένου να πάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας και η Ελλάδα να μπει στις αγορές.

Καλό είναι να θυμόμαστε, πάντως, ότι πέραν του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου και επιβεβαιώθηκε σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου, οι διαδικτυακές ψηφοφορίες του zougla.gr ήταν οι μοναδικές που προσέγγισαν τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος δίνοντας προβάδισμα 7-10 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που άλλες δημοσκοπήσεις έδιναν μετά βίας 2-3 μονάδες διαφορά. Παράλληλα, οι έρευνες του zougla.gr είχαν ανιχνεύσει την είσοδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή και την παγίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση…

Όλα αυτά βέβαια όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά για την αξιοπιστία του ρεπορτάζ, επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί πολλοί μετά Χριστόν προφήτες…

Δείτε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης