Για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια άμεση παρέμβαση της Ε.Ε. προς την Τουρκία, η οποία προειδοποιήθηκε πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν αναγκαστικά από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε αυτό το πολύ αυστηρό πλαίσιο οι κ.κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ έθεσαν το ζήτημα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και μάλιστα πριν από το Πάσχα ως προϋπόθεση για ομαλές εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα τέθηκε και το θέμα της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιούνκερ: «Να απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί πριν από το Πάσχα»

«Ήταν μια Σύνοδος ανάμικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμικτων μηνυμάτων» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Θέλουμε να διατηρήσουμε έναν «ειλικρινή» και «ανοιχτό» διάλογο, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια «καλή συνάντηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Ε.Ε. θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Γιούνκερ είπε ότι με τον Τούρκο πρόεδρο συμφώνησαν ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν να το καταφέρουν.

Για το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της Κομισιόν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Άγκυρα απέναντι στην Ευρώπη. Είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομαΟ πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. βοήθησε τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία με ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν ενέκρινε επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου Ερντογάν ότι η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι μόνο 1,8 δισ. ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. τηρεί τις υποσχέσεις της και θα τις εκπληρώσει και σε αυτήν την περίπτωση.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι πάντα στήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως η ενταξιακή διαδικασία με την Άγκυρα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα η Τουρκία είναι σημαντικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ειδικότερα με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία των Ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

«Η Βάρνα άνοιξε τον δρόμο στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας»

«Η Βάρνα άνοιξε δρόμους στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας» σχολίαζαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγο μετά τη συνάντηση Τουσκ-Γιούνκερ-Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Παρά τους φόβους ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε αγώνα μποξ ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Τούρκο πρόεδρο, ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών απεφεύχθησαν υψηλοί τόνοι και εντάσεις, και υπήρξε συνεννόηση στα τρία βασικά πεδία στα οποία απαιτείται η συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας: στο μεταναστευτικό, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ενέργεια.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας κράτησε σχετικώς μετριοπαθή στάση, ήταν «ανοιχτός» και καθόλου αδιάλλακτος, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ζήτησε την κατανόηση των Ευρωπαίων σε αυτήν που ο ίδιος παρουσιάζει ως «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Σε σχέση με τις κυπριακές και τις ελληνικές επιδιώξεις κι ειδικότερα στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν ισχυρή, σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τις δηλώσεις των Γιούνκερ, Τουσκ και Μπορίσοφ.

Κυβερνητικοί κύκλοι: «Για πρώτη φορά η Ε.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

«Για πρώτη φορά η Ε.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο» σημείωναν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η γενική αίσθηση, πάντως, είναι ότι εν τέλει η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει «χειροπιαστή» πρόοδος.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Παραμένουμε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. και επιθυμούμε να προχωρήσουμε ταχύτερα σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους μετά το δείπνο εργασίας με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Βάρνα, στη Μαύρη Θάλασσα, που παρέθεσε η βουλγαρική προεδρία της Ε.Ε.

Από την άλλη, ο Τουσκ είπε πως εάν ερωτάται αν η Σύνοδος Κορυφής έφερε λύσεις, η απάντηση είναι όχι. Η Ε.Ε. συνεχίζει να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, επεσήμανε και πρόσθεσε πως αναφέρθηκε σε όλες τις ανησυχίες των Βρυξελλών, που, όπως είπε, εκτείνονται σε έναν «μακρύ κατάλογο». Εξήγησε πως επέκρινε ιδίως τη φυλάκιση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία -αναφερόταν και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς-, τη συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, με αφορμή την τουρκική προσπάθεια αποκλεισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τη δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης