Την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επιθυμούν ο επικεφαλής της Κομισιόν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, οι οποίοι ωστόσο εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στο περιοδικό «Politico», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, προειδοποιώντας όμως πως «ο κίνδυνος της ελληνικής αδιαλλαξίας ωθεί την Ευρώπη προς την οικονομική καταστροφή». Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος είχε επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «απαράδεκτη» έλλειψη συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη, αλλά αποκλείω 100% αυτό το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» είπε, επισημαίνοντας πως «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο μένει πολύς δρόμος να διανυθεί».

Τρισέ: Η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα

Από τη μεριά του ο Ζαν Κλοντ-Τρισέ ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν είναι αισιόδοξος με την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα εμπιστοσύνη, χαρακτηρίζοντάς τον «κλειδί» για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Αφού απέκλεισε και αυτός το Grexit, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί σκληρά πάνω στην κατάρτιση ενός αξιόπιστου προγράμματος.

«Το βασικό πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλά με αποτέλεσμα να μην εμπνέει εμπιστοσύνη στον υπόλοιπο κόσμο. Στο σημείο το οποίο βρισκόμαστε αν δεν έχουμε πρόγραμμα, δεν έχουμε τίποτα. Πρώτα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την κατάρτιση του προγράμματος και έπειτα η εφαρμογή του» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης