Με υψηλή ατζέντα οικονομικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει σήμερα σειρά επαφών στην Αθήνα με ανώτατους αξιωματούχους της Πολιτείας.

Επί τάπητος τίθενται φλέγοντα ζητήματα, μεταξύ άλλων οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ελληνικό χρέος και η μεταμνημονιακή εποχή στη χώρα μας με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του άτυπου Eurogroup στη Σόφια, ο κ. Γιούνκερ μετέβη στην Ελλάδα σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της πορείας της χώρας και της προσήλωσής της στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας ο κ. Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σας διαβεβαιώνω, επίσης, ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη, γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα, πέραν των άλλων, και ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Καλωσορίσατε, καλή διαμονή κύριε πρόεδρε στην Αθήνα που τόσο αγαπάτε» είπε κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος.

«Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα και παρατήρησα με πολύ μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού. Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα, εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως, η Ελλάδα σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης περισσότερο από άλλες χώρες. Επομένως, ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.



Το ραντεβού στο Μαξίμου

Αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα όπως οι τελικές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας, η περαιτέρω αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και του «πακέτου Γιούνκερ», καθώς και η πορεία για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Τέλος, συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία περίοδο κρίσης που προκαλούν οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις πριν και μετά τη συνάντηση

Η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν αποτυπώθηκε κατά την είσοδο του κ. Γιούνκερ στο σαλόνι του γραφείου του κ. Τσίπρα. Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα».

«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική» δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποδοχή Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: 



«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.

«Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο για αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε πως πλέον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην Ευρωζώνη, αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνοντας τον λόγο.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. «Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής. Καμία προληπτική γραμμή» συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του «για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προχωρά και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» και προσέθεσε: «Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. Εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες των Ελλήνων και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας. Πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο φέρει και το όνομά μου και το οποίο βρίσκει μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων» συμπλήρωσε.

Ομιλία Γιούνκερ στη Βουλή: «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί να απελευθερωθούν»

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» πρόσθεσε και επεσήμανε: «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν».

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας πως «τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα».

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επεσήμανε.

Η υποδοχή του κ. Γιούνκερ από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατέφθασε στη Βουλή στις 13.00 το μεσημέρι και τον υποδέχθηκε από την είσοδο της Λ. Αμαλίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Αμέσως μετά οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Έχει ζήσει ευτυχείς και δραματικές στιγμές. Είμαστε πολύ ευτυχείς που σήμερα είναι μαζί μας και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Ε.Ε. που θα απευθύνει ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, πρώτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο ή μάλλον θα έπρεπε να το πω αντίστροφα: πρώτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα» σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον κ. Γιούνκερ μεταξοτυπία του Νίκου Εγγονόπουλου με την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή στη γαλλική γλώσσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης