Η υπόθεση Novartis και η προανακριτική επιτροπή δεν πρέπει να καλύψει το θέμα της δ’ αξιολόγησης, «όχι στενά αυτής, αλλά τα ζητήματα της οικονομίας, των μέτρων, των μνημονίων, όλα αυτά που ταλαιπωρούν τον λαό μας και δεν πρόκειται φυσικά να τελειώσουν τον Αύγουστο του 2018 όπως λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή ανάγνωση» στο Κανάλι της Βουλής.

Ως προς την υπόθεση Novartis είπε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει ουσιαστική διερεύνηση αυτής, πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ενώ σημείωσε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι διεθνές το οποίο βγήκε στην επιφάνεια από τις αρχές των ΗΠΑ «όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis ή το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά γιατί η Novartis εκπροσωπεί ανταγωνιστικά συμφέροντα σε εκείνα των αμερικάνικων φαρμακοβιομηχανιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την πολύ σύντομη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής, «ένας μήνας, άρα στην ουσία μιλάμε για fast track διαδικασίες», σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ επιμένει στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, «ακόμα και για τα παραγεγραμμένα αδικήματα».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή θεωρούσε ως όρο για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης την προσέλευση και επώνυμη κατάθεση των λεγόμενων «προστατευόμενων μαρτύρων», ενώ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αντίθεση του ΚΚΕ στον θεσμό αυτό.

Σημείωσε, επίσης, ότι τέτοια σκάνδαλα και φαινόμενα αναπτύσσονται στο έδαφος εκείνης της οικονομικής πραγματικότητας, όπου το φάρμακο και η Υγεία αντί να είναι κοινωνικό αγαθό, είναι εμπόρευμα όπου παίζονται τεράστια κέρδη, ενώ προς επίρρωση των λεγομένων του επικαλέστηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «τα κονδύλια που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για το μάρκετινγκ είναι περισσότερα από εκείνα που διατίθενται για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή είναι η σήψη του συστήματος και η οποία δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο στο όνομα κάποιων διεφθαρμένων είτε πολιτικών είτε άλλων που είναι κι αυτοί γέννημα αυτού του δρόμου ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκιόκας χαρακτήρισε σημαντική παρέμβαση τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις, αύριο στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, και κάλεσε σε πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων και της νεολαίας που πραγματικά ανησυχούν.

Ενέταξε και το θέμα της ΠΓΔΜ και των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο των συνολικότερων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή όπου συγκρούονται ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, «όπως η Τουρκία που διατηρεί κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, τη Συρία και εδώ και χρόνια στην Κύπρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης