Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και νυν κατηγορούμενος, Νίκος Μαναδιάκης. Πληροφορίες επισημαίνουν πως η εισαγγελία Διαφθοράς αφού πρώτα αξιολόγησε τα στοιχεία της υπόθεσης ερευνά τον Ν. Μανιαδάκη με στόχο να διαπιστώσει εάν εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που ήδη αντιμετωπίζει, ενδεχομένως προκύπτει κι άλλη αξιόποινη πράξη σε βάρος του. Υπό έρευνα μάλιστα έχει τεθεί και για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Στοιχεία για ποινική εμπλοκή του κ.Μανιαδάκη στην υπόθεση  προέκυψαν από την κατάθεση της μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ( τον Νοέμβριο του 2017). Σημειώνεται πως ενώ  μεσολάβησαν δύο καταθέσεις του κ.Μανιαδάκη με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», η «Κελέση»  ανακάλεσε τις αρχικές της (του) καταγγελίες. Έχει γίνει γνωστό ότι πίσω από το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» κρύβεται προστατευόμενος μάρτυρας που είναι άνδρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας τόσο σε βάρος του κ.Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων υπάρχουν τρεις βασικές πηγές άντλησης στοιχείων:

  • Οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, η αξιοπιστία των οποίων όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται και από τον νόμο.
  • Τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί κατά καιρούς από την εταιρεία Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές, κατάσχεσαν άγνωστα στοιχεία, από το μπακ απ της εταιρείας, τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που φέρεται να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο και να είχε συμβουλευτικό ρόλο σε ότι αφορά στην Novartis. Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος και ακόμα και αν υπήρχαν εκατό εμπειρογνώμονες πάλι δεν θα προλάβαιναν να τα αξιολογήσουν. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως  η αποτύπωσή τους σε χαρτί με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια.
  • Τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα. Άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Το ταξίδι στη Βιέννη και το «στικάκι»

Δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ταξίδι στη Βιέννη οι Έλληνες εισαγγελείς, αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε στικάκι και αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκόμενου υπουργού.
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται να πραγματοποιήσει με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως λένε ανώτατες εισαγγελικές πηγές στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ.Αγγελής.

Πάντως στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσει το σημαντικό αυτό κομμάτι της έρευνας και για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκεί διώξεις ενώ για όσους τα στοιχεία είναι μηδενικά να προχωράει όπως προβλέπει η δικονομία στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να ολοκληρώνεται κατά χρονική περίοδο η έρευνα και σε πρώτο πλάνο φέρεται να βρίσκεται η περίοδος 2010-12 , οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Οι ενέργειες Μανιαδάκη

Μέσω του συνηγόρου του ο Κ. Μανιαδάκης έχει καταθέσει ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επιπλέον, αναφέρει πως η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Παράλληλα, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης