Μεταξύ των συνομιλητών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) συγκαταλέγεται και θα εξακολουθήσει και μελλοντικά να συγκαταλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε η υπουργός Δικαιοσύνης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Καταρίνα Μπάρλεϊ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε χθες το βράδυ με ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές του συνυποψηφίου της και επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν με το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στην ομάδα ανήκει το Κίνημα Αλλαγής, η κυρία Μπάρλεϊ σημείωσε μεν ότι ο κ. Μπούλμαν πραγματοποιεί τις επαφές του στο πλαίσιο του πεδίου της ευθύνης του και όπως θεωρεί ο ίδιος σωστό, αλλά εξήγησε ότι το SPD σε αρκετές χώρες διαθέτει περισσότερους από έναν συνομιλητές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Τουρκία αλλά και στην Πολωνία, ανέφερε ενδεικτικά, για να προσθέσει: «Έχουμε επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι έτσι θα είναι και στο μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείσα να ορίσει τον «πήχη» της επιτυχίας ή της αποτυχίας για τη Σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD διευκρίνισε ότι η κατάσταση της Σοσιαλδημοκρατίας διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά αντίστοιχων κομμάτων π.χ. στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, επιχειρηματολογώντας ότι δεν ευσταθεί η υπόθεση ότι η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Υπάρχουν όμως και χώρες όπου (η Σοσιαλδημοκρατία) έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες» παραδέχθηκε, τονίζοντας παράλληλα ότι η ίδια καθ’ όλη την πολιτική και επαγγελματική της καριέρα έδινε τον καλύτερό της εαυτό και στο τέλος έκανε απολογισμό. Η συγκεκριμένη ερώτηση, συνέχισε η κυρία Μπάρλεϊ, της τίθεται συχνά από δημοσιογράφους, αλλά ποτέ από πολίτες.

«Απλώς δεν με ενδιαφέρει. Έχω πραγματικά αρκετά να κάνω, να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, γιατί να βάλω πήχη; Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για μένα. Θα κάνω ό,τι μπορώ και μετά θα έρθει το αποτέλεσμα. Έχω κατανόηση για το ότι οι δημοσιογράφοι θέτουν ή πρέπει να θέτουν αυτό το ερώτημα, αλλά για μένα δεν τίθεται» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εσείς οι δημοσιογράφοι, αν θέλετε, θέστε το ερώτημα, γράψτε για αυτό, εγώ το βρίσκω χωρίς πολλή ουσία. Σε τελευταία ανάλυση οι ψηφοφόροι αποφασίζουν και η εντύπωσή μου, ήδη πριν ασκήσω επαγγελματικά την πολιτική, ήταν: γιατί κάνουμε πάντα έτσι, λες και οι προβλέψεις είναι σημαντικές; Σημαντικό είναι το τι θα αποφασίσουν οι άνθρωποι την ημέρα των εκλογών. Μέχρι τότε κάνω ό,τι κάνω από τη δική μου πεποίθηση» κατέληξε η υποψήφια των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια συζήτηση, η κυρία Μπάρλεϊ, η οποία έχει εκτός από τη γερμανική και τη βρετανική υπηκοότητα, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Brexit, τονίζοντας ότι είναι καιρός να ερωτηθούν εκ νέου οι Βρετανοί – χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει την έκβασή του. «Πιθανότατα θα υπήρχε μικρή διαφορά, αλλά το θέμα είναι ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι τώρα είναι διχασμένοι, πρέπει να ερωτηθούν ξανά» δήλωσε σχετικά και έκρινε ότι «δεν θα φθάναμε στο Brexit αν είχαμε επιτύχει μια πιο κοινωνική Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, αναφερόμενη στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρωζώνης, διευκρίνισε ότι σε αρκετά σημεία διαφωνεί, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι σοσιαλδημοκράτης, όμως σε πολλά συμφωνεί, καθώς τα κοινωνικά ζητήματα φαίνονται να είναι ψηλά στην ατζέντα του. Εξέφρασε, ωστόσο, την απορία της σχετικά με το αν η νέα αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έπραξε σωστά όταν απάντησε πρόσφατα στις προτάσεις του, μολονότι αρχηγός της κυβέρνησης παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, η κυρία Μπάρλεϊ εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, τόνισε ωστόσο ότι η Άγκυρα παραμένει σημαντικός εταίρος, γι’ αυτό πρέπει να διατηρείται η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο διάλογος. Αντίθετα, για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης διατύπωσε την άποψη ότι επιδιώκει τη διάλυση της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης