Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στη Βουλή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup δήλωσε πως λυπάται για τον κατήφορο της χώρας και σημείωσε πως η σημερινή εικόνα «είναι αδιανόητη και απαράδεκτη».

Αναλυτικά όσα είπε η Φώφη Γεννηματά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημερινή εικόνα είναι πράγματι αδιανόητη και απαράδεκτη γιατί στέλνουμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί, ούτε απέναντι στην τρομοκρατία, να συνεννοηθεί και να διαμορφώσει ένα ενιαίο και αποτελεσματικό μέτωπο. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται μόνο από την άκρα Αριστερά. Υπάρχει η ΧΑ, υπάρχει ο φασισμός, υπάρχει η ακροδεξιά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Πριν προχωρήσω στη δευτερολογία μου ένα σχόλιο. Στην πρωτολογία μου μίλησα για την πολιτική σας κατάντια. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ο συγκυβερνήτης σας και το επιβεβαίωσε. Να τη χαίρεστε αυτή τη συγκυβέρνηση! Να χαίρεστε το ύφος και το ήθος σας σε σχέση με τους πολιτικούς σας αντιπάλους και τους προκατόχους σας.

Λυπάμαι για αυτό τον κατήφορο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ΄αρχάς ορισμένα συγκεκριμένα σχόλια – απαντήσεις σε σημεία της ομιλίας σας:

Είπατε ότι η απόφαση του Eurogroup του 2012 είχε αόριστες αναφορές για το χρέος και ρυθμίσεις μόνο αν και εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται για αστοιχείωτη αναφορά, που λέτε και εσείς. Γιατί αν δεν διαστρεβλώνετε πάλι την αλήθεια, σημαίνει ότι δεν έχετε διαβάσει την απόφαση. Η απόφαση μιλά για απόλυτα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμόζονταν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος το 2014.

Μας είπατε ακόμα ότι θα στηρίξουν οι εταίροι μετά το 2018 για να βγούμε στις αγορές. Πράγματι το αναφέρει η απόφαση. Εκείνο όμως που δεν μας είπατε όμως είναι ότι πρόκειται για ακριβή αντιγραφή της απόφασης του Eurogroup του 2012 που προέβλεπε το ίδιο για το 2014.
Δυόμιση χρόνια χαμένα με αποκλειστική δική σας ευθύνη κ. Τσίπρα.

Καταθέτω στα πρακτικά την σχετική απόφαση του Eurogroup του 2012 για να ενημερωθείτε εσείς και οι βουλευτές σας.

Πριν από λίγες ώρες ακούσαμε ότι υπάρχουν 113 προαπαιτούμενα και επίσης ακούσαμε ότι έρχονται και λίγα νέα μέτρα το φθινόπωρο επίσημα από ευρωπαϊκά όργανα. Γιατί δεν μας καταθέτετε στη Βουλή σε τι ακριβώς έχετε δεσμευτεί για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός όλες τις λεπτομέρειες;

3. Δείχνετε ικανοποιημένος για την ελάχιστη μείωση της ανεργίας, αντί να απολογείστε για την απώλεια της ευκαιρίας για ουσιαστική ανάπτυξη στα δυόμιση χρόνια που θα δημιουργούσε νέες πολλαπλάσιες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Μπείτε στον κόπο κ. Πρωθυπουργέ να διαβάσετε πόσες από τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμειβόμενες και με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Να σας πω; Είναι πάνω από το 50%. Εξακολουθείτε να είστε ικανοποιημένος από την πολιτική σας;

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κ. Πρωθυπουργέ, ο εφιάλτης της ανεργίας με την μέθοδο των 8μηνων συμβάσεων στο Δημόσιο. Μόνο οι πελατειακές σας σχέσεις ικανοποιούνται μέσα από αυτές. Μη καλλιεργείτε λοιπόν νέες ψευδαισθήσεις.

Μόνο με αναπτυξιακό σχέδιο και επενδυτική έκρηξη μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα και στο θέμα της απασχόλησης. Σχέδιο που ούτε είχατε ούτε έχετε.

4. Με ιδιαίτερή προσοχή άκουσα τις αναφορές σας για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας.

Δεν μου λέτε κ. Τσίπρα, μάγια σας έχει κάνει ο κ. Πολάκης και ζείτε στην εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει για την Υγεία; Δεν βλέπετε, δεν ακούτε; Τα Δημόσια νοσοκομεία διαλύονται. Λείπουν ακόμα και τα στοιχειώδη. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, με κινδύνους για την υγεία τους ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Και επιτέλους οι 9.000, 10.000, 18.000 προσλήψεις – φαντάσματα που αναμένονται εδώ και δυόμιση χρόνια, είναι ώρα να γίνουν πράξη.

Δεν μπορούν να δουλέψουν τα Νοσοκομεία με κοινωφελή εργασία και επικουρικούς.

Λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις σε ότι αφορά την Υγεία κ. Τσίπρα.

Περισσότερο σεβασμό στους πολίτες και τους λειτουργούς Υγείας.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Στο τελευταίο Eurogroup έκλεισε οριστικά ο κύκλος των μεγάλων ψευδαισθήσεων που καλλιέργησε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας ήταν αμείλικτος με όλους τους προκατόχους του. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της κρίσης για τον ίδιο.

Πείτε μας, λοιπόν, κ. Τσίπρα ένα ζήτημα, μια περίπτωση, έστω μια, στην οποία φέρατε για ψήφιση κάτι ευνοϊκότερο από αυτά που πολεμήσατε με πάθος τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει ούτε μια τέτοια περίπτωση, ούτε ένα θέμα που επί των ημερών σας να ρυθμίστηκε καλύτερα. Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας που επηρεάζουν το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας οι εξελίξεις σήμερα είναι δυσμενέστερες.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η καταστροφή σε κάθε τι δημιουργικό και παραγωγικό. Και να αναλογιστείτε κ. Τσίπρα – γιατί ακούω καθημερινά τους Υπουργούς σας να κάνουν άστοχες συγκρίσεις – ότι κυβερνήσατε ήδη 2,5 χρόνια σε συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, θα καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος της πολιτικής σας.

-Παραλάβατε δημόσια ταμεία με πλεονάσματα και όχι τα θηριώδη ελλείμματα που βρήκε το ΠΑΣΟΚ το 2009.

-Βρήκατε την οικονομία σε μικρούς αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με όλους τους διεθνείς οργανισμούς να προβλέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τη διετία 2015-16.

-Το πετρέλαιο, που με τις τιμές του επηρεάζει καθοριστικά τόσο το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών όσο και την πραγματική οικονομία αλλά και το οικογενειακό βαλάντιο, το βρήκατε σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές.

Έχετε αναλογισθεί σε ποιες συνθήκες έγινε η τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχαν οι κυβερνήσεις της Παράταξής μας, όταν εσείς καίγατε την Αθήνα;

Βρήκατε τη χώρα προς το ξέφωτο, είχατε ομαλές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες χωρίς τις πλατείες και τους αγανακτισμένους.

Το καλοκαίρι του 2015 είχατε τη μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Πισωγύρισμα αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός και οι νέες γενιές. Το τίμημα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της ανικανότητας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κύκλος σας έκλεισε γι’ αυτό όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο το καλύτερο και για σας και για τη χώρα.

Εδώ που φέρατε τα πράγματα, η λύση περνά μέσα από εκλογές, τη λύση πρέπει να τη δώσει ο ελληνικός λαός με νέα ετυμηγορία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης