Το μήνυμα πως «δύο χρόνια πριν από τη διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του ’21, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα του 2010» έστειλε από το Μόναχο ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτης Παυλόπουλος. «Είναι η μέρα με τη νύχτα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, παρά τα εμπόδια και τις Κασσάνδρες, έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια» προσέθεσε. 

Κατά τη σημερινή ομιλία του στο γενικό προξενείο του Μονάχου για την επέτειο της Επανάστασης του ’21, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «ο εθνικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποκτά πραγματική αξία μόνον όταν συμβάλλει στην εμπέδωση ενός νέου δημοκρατικού πατριωτισμού, μιας νέας εθνικής αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης που επιτρέπει στον λαό μας, απελευθερωμένος από φοβικά σύνδρομα, να αναμετρηθεί με το μέλλον. Αυτή είναι η πυξίδα του ’21 σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία η Ελλάδα ασκεί επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και σημείωσε: «Ενισχύουμε την επενδυτική δυναμική, και πετυχαίνουμε συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας και ανασυγκρότηση του κράτους-πρόνοιας». Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως με την απρόσκοπτη συνέχιση αυτής της πολιτικής ανατέλλουν καλύτερες μέρες για τον λαό και τον τόπο.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εστίασε στη διεθνή θέση και τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. «Η Ελλάδα του 2019 διαφέρει από την Ελλάδα του 2014 και ως προς τη διεθνή θέση και το γεωπολιτικό ρόλο της. Με την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική μας, μετατρέψαμε τη χώρα, από φοβικό παρατηρητή των εξελίξεων, από συνιστώσα προβλημάτων στον βαλκανικό περίγυρο, σε συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Σε εγγυητή γεωπολιτικής σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και ψηφιακό κόμβο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Επιλύσαμε χρόνιες εκκρεμότητες που βάραιναν τη χώρα μας. Που δημιουργούσαν αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος μας επί δεκαετίες, με τη συνενοχή των κομμάτων που κυβέρνησαν πριν από εμάς. Γιατί η αδράνεια δεν σταματά τον χρόνο. Αντίθετα, εμπεδώνει τετελεσμένα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε: «Καταργήσαμε το ντε φάκτο διεθνές μονοπώλιο του ονόματος “Μακεδονία” από την πΓΔΜ, μετά την αναγνώρισή της από περισσότερες από 130 χώρες του ΟΗΕ ως “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” σκέτο. Με την αλλαγή του ονόματος σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” erga omnes ουσιαστικά επανιδρύεται η διεθνής κρατική υπόσταση της γειτονικής χώρας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δήλωσε πως η κυβέρνηση σέβεται τις ευαισθησίες των ανθρώπων που διαφωνούν και ζητά από όλες και όλους να σκεφτούν «αν όλα αυτά τα χρόνια της αδράνειας, του εγκλωβισμού στο αδιέξοδο και της χρήσης του μακεδονικού για εσωτερική, μικροκομματική κατανάλωση, είχαμε κάποιο κέρδος που χάνουμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών μια θετική και σταθεροποιητική επιλογή σε αντίξοες συνθήκες στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που αναβιώνουν η φασιστική μισαλλοδοξία, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και ο ακροδεξιός λαϊκισμός. «Αυτήν τη σκοτεινή προοπτική της Ευρώπης, που όλοι πιστεύαμε πως είχε χαθεί στη σκόνη του χρόνου, αλλά δυστυχώς επανεμφανίζεται απειλητική, η μνήμη του αίματος μας επιβάλλει, ως ηθικό, ιστορικό και πολιτικό καθήκον, να την απορρίψουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης