Προετοιμασμένη για τις εξελίξεις ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο είναι η Αθήνα καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης έως ανατολικά της Ρόδου από ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό τρίτης χώρας.

Στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς έτσι όπως ερμηνεύει η Άγκυρα τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης το τουρκικό ναυτικό θα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει νηοψία στην ζώνη και συγκεκριμένα σε περιοχή που ξεκινά από τα νοτιανατολικά της Κρήτης με πορεία προς τα νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της με στόχο τη συγκρότηση ενός διπλωματικού μετώπου κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει λάδι στη φωτιά με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.  

«Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς δε θέλουμε να πολεμήσουμε με κανένα, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά.» ,αναφέρει

Η Τουρκία προβαίνει για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες σε κλιμάκωση των προκλήσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι έχει στείλει ήδη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί με επιθετικότητα να καλύψει κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα κατέστησε σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης