Γαϊτάνης: «Η ελληνική κυβέρνηση προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 10:23
Γαϊτάνης: «Η ελληνική κυβέρνηση προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα»

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια φάση προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και ελέγχου της κατάστασης» επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία πάντα ήταν δύσκολες τα τελευταία χρόνια, είναι ένας γείτονας ο οποίος δεν είναι εύκολος στις σχέσεις του, δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, δεν δείχνει να επιθυμεί καλή γειτονία και αυτού του είδους η σχέση έχει τις αυξομειώσεις που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά την ένταση των τελευταίων ημερών, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή εκφράζεται και με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης και με όλες τις κινήσεις της Τουρκίας στο διεθνές διπλωματικό πεδίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Τουρκία συνεχώς έχει την τάση να προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα» και πρόσθεσε πως «έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας».

Ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι υπάρχει ξεκάθαρα «καταδίκη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τη Ρωσία και από την Αίγυπτο και από το Ισραήλ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας» και είπε πως «η ελληνική διπλωματία συντεταγμένα κινείται σε όλα τα διεθνή φόρα».

Για την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση περί «παλινόρθωσης του αυταρχικού κράτους», ο κ. Γαϊτάνης επεσήμανε ότι «αυτή η κριτική στερείται βάσης, είναι αστεία να τη συζητάμε και δεν έχει και καμία πολιτική νομιμοποίηση». Υπογράμμισε, δε, ότι, «την τελευταία περίοδο στην Αθήνα περάσαμε δύο ημερομηνίες ορόσημο (17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου) δίχως επεισόδια, και αυτό ήταν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάποια λίγα επεισόδια που έγιναν ήταν πολύ περιορισμένα».

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε αστυνομική βία, ο κ. Γαϊτάνης είπε πως «αν υπήρξαν περιστατικά υπέρβασης καθήκοντος, υπάρχουν θεσμοί που θα το ελέγξουν και ανεξάρτητες αρχές και πειθαρχικά όργανα, τα οποία, αν βρουν κάτι, θα κινηθούν ανάλογα».

Πρέπει - συνέχισε ο κ. Γαϊτάνης - «να συμφωνήσουμε ότι η αστυνομία είναι εκπαιδευμένη σύμφωνα με ό,τι συμβαίνει στον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με τους νόμους, τους θεσμούς να χρησιμοποιεί τη λιγότερο δυνατή βία για να κάνει τη δουλειά της όταν αυτό είναι απαραίτητο. Επιθυμητό είναι να μη χρησιμοποιεί καθόλου. Από εκεί και πέρα μέχρι παλινόρθωση κράτους Δεξιάς, θυμάμαι και επί μερών κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο ίσως υπερβολικό».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 10:34