Βέβαιος ότι οι συνταξιούχοι δεν θα δουν καμία διαφοροποίηση στα χρήματα που μπαίνουν κάθε μήνα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε πως το νέο σύστημα συνταξιοδότησης, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν επηρεάζει όσους παίρνουν ήδη σύνταξη.

«Θα αναπτυχθεί πλήρως σε βάθος 20ετίας» περιέγραψε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, το 2015, προστίθεται ένα ευρώ κάθε χρόνο, για να φτάσει στα 375 ευρώ το 2020».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γ. Βρούτσης είπε πως «όποιος νομίζει ότι θα εξαγοράει λίγες ψήφους, δίνοντας αυξήσεις στις συντάξεις, είναι βαθιά νυχτωμένος», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑΟ Γιάννης Βρούτσης φρόντισε παράλληλα να εξαπολύσει τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία με τη φράση «όποιος νομίζει ότι θα εξαγοράσει λίγες ψήφους, δίνοντας αυξήσεις στις συντάξεις είναι βαθιά νυχτωμένος». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο εκάστοτε κάτοχος του χαρτοφυλακίου αυτού του κρίσιμου υπουργείου «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή 2.600.000 συντάξεων». Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων θα υπάρξει στις 15 Νοεμβρίου, όταν και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών, που θα απαντήσουν -για πρώτη φορά- στο κατά πόσο είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό έως το 2060.

«Τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών είναι ενθαρρυντικά» είπε.

Αναφορικά με τις επικουρικές, επεσήμανε ότι η προωθούμενη ενοποίηση των 25 ταμείων θα αποτελέσει «σωσίβιο», με το σύστημα καταβολής σύνταξης να γίνεται βιώσιμο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απολαμβάνει ένα από τα πιο σύγχρονα και διαφανή συστήματα επικουρικής σύνταξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, το ταμείο επικουρικής σύνταξης είναι ισχυρό και πλεονασματικό«Η αρχή της βιωσιμότητας εξασφαλίζει ότι κανείς δεν θα πληρώσει την επικουρική σύνταξη του άλλου και οι επόμενες γενιές θα λάβουν επικουρική σύνταξη. Είναι διασφαλισμένη στα επόμενα 30 χρόνια η επικουρική σύνταξη. Ο κάθε Έλληνας που καταβάλει κρατήσεις, θα τις πάρει στην επικουρική σύνταξη» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως το ταμείο επικουρικής σύνταξης είναι «ισχυρό και πλεονασματικό».

Σχετικά με το εφάπαξ και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του, ο Γιάννης Βρούτσης εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχουν ξεμπλοκαριστεί 31.250 εφάπαξ μέσω των 420 εκατ. ευρώ που εκταμιεύονται από το ΥΠΟΙΚ με προορισμό τα Ταμεία, επισημαίνοντας ότι «τα εφάπαξ αυτά δεν θα δοθούν με το νέο μαθηματικό τύπο, καθώς είναι ληξιπρόθεσμα, αλλά θα δοθούν με το παλαιό σύστημα».

Ερωτηθείς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία σημείωσε ότι το 84% των οφειλών αυτών προέρχονται από την περίοδο που ακόμα τα πράγματα δεν είχαν χειροτερέψει -σε οικονομικό επίπεδο- στην Ελλάδα. «Μόλις τον Αύγουστο χαρτογραφήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα και τα οποία τον Αύγουστο έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης