Για την Ευρώπη που καταρρέει κάτω από το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, την οποία δεν δημιούργησαν οι πολίτες μίλησε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Στην τελευταία προεκλογική ομιλία του εν όψει των ευρεωκλογών, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η σημερινή Ε.Ε. «γεννάει πολιτικά τέρατα παντού. Για το λόγο αυτό γεννήθηκε το ΜέΡΑ25, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, μιας και αυτή η νύχτα» όπως χαρακτήρισε το σήμερα της Ευρώπης, «κράτησε πολύ, κράτησε μία δεκαετία».

«Ανησυχούμε βλέποντας αυτή την Ευρώπη να διαλύεται υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, τεράστιας, που δημιούργησε το τραπεζικό σύστημα και τα αποτελέσματα της οποίας μεταφέρθηκαν πάρα πολύ γρήγορα στις πλάτες των πολιτών, δημιουργώντας τεράστιο βάρος», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρουφάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος του ευρωπαϊκού κινήματος Diem25, οι πολίτες, έχουν εδώ και χρόνια μία δυσαρέσκεια η οποία «..γέννησε τα πολιτικά τέρατα της ακροδεξιάς, η οποία θριαμβεύει και διεθνοποιείται. Εμείς ως ΜέΡΑ25 ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας με ένα κόμμα που είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο σε αυτή την αποδόμηση και τον εκφασισμό. Το ΜέΡΑ25, που είναι ένα πανευρωπαϊκό κόμμα, με ένα πρόγραμμα που προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, όχι στο επίπεδο «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» κάποιας Ευρώπης των λαών, ομόσπονδων χωρών κλπ, που τα ακούνε οι πολίτες και απογοητεύονται και απελπίζονται για το τι πρέπει να περιμένουν στη ζωή τους, για το αν θα γίνει κάτι ή ποτέ. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αύριο το πρωί. (Ένα) τεράστιο πρόγραμμα για τη διάσωση του περιβάλλοντος, τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων με θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, για την καταπολέμηση της φτώχειας, με ένα πολύ μεγάλο ταμείο που μπορεί να δημιουργηθεί, της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων, πρόγραμμα αναδιάρθρωση χρεών για τα κόκκινα δάνεια αλλά και του δημόσιου χρέους για όλη την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα. Παράλληλα, το πρόγραμμα μας περιέχει κινήσεις εκδημοκρατισμού και προστασίας της εργασίας, είναι ένα πρόγραμμα που το έχουμε δουλέψει τρία χρόνια με συντρόφους μας, (με) 130.000 άτομα από όλη την Ευρώπη και το οποίο το παρουσιάζουμε σε 11 χώρες κλείνοντας σήμερα την περιοδεία μας στο Ηράκλειο».

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, η επικοινωνία με τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη και οι Ευρωεκλογές είναι το πρώτο στάδιο για τη σταθεροποίηση της κοινωνίας των Ευρωπαίων Πολιτών, «..έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, αμέσως μετά να αρχίσουμε μία διαδικασία πραγματικού εκδημοκρατισμού που θα βασίζεται στην κοινή συνεργασία μέσω ενός Δημοκρατικού Συντάγματος με το οποίο θα προχωρήσουμε σε μία πραγματική Δημοκρατική Ένωση».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, μιλώντας για τα λάθη που έχει κάνει η χώρα μας στην προσέγγιση της πραγματικής έννοιας της Ευρώπης είπε πως: «Προ κρίσης, τα κόμματα, μας παρουσίαζαν την Ευρώπη παράλληλα ως μία αγελάδα την οποία αρμέγουμε και ως τον Μπαμπούλα που είτε φταίει για όλα είτε μας αντιμετωπίζει με σκληρότητα. Την ίδια ώρα προ κρίσης το πολιτικό μας κατεστημένο, χρησιμοποιούσε την Ε.Ε. είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με τα πακέτα Ντελόρ, είτε μέσω της DEUTSCHE BANK και άλλους οργανισμούς με δανεισμούς, όπως μέσα από Γαλλογερμανικές τράπεζες, για να πλουτίσει το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο, φορτώνοντας χρέη τον ελληνικό λαό. Μετά την κρίση μετέφεραν τα χρέη του ιδιωτικού τομέα στους ώμους των πολιτών υπό όρους που εγγυόταν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα μας υπόσχονται ότι θα βγούμε από την κρίση, οι ίδιοι άνθρωποι που μας έβαλαν στην κατάσταση αυτή κάνοντας όμως το ίδιο πράγμα». Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε τον Έλληνα ψηφοφόρο να ψηφίσει το Ευρωπαϊκο κόμμα ΜέΡΑ25, και σημείωσε πως η ψήφος του θα σημαίνει «Ότι οι Έλληνες πολίτες μπαίνουν ενεργά και λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την ανάγκη συν διαμόρφωσης με τους υπόλοιπους προοδευτικούς πολίτες της Ευρώπης, του μοναδικού ριζοσπαστικού προγράμματος που βασίζεται στις υπεύθυνες μετριοπαθείς πολιτικές, που θα διασώσουν την Ευρώπη, τους λαούς και τους πολλούς, και παράλληλα θα λένε το «ναι» στην ανυπακοή, θα λένε «όχι» στο «ναι σε όλα» και στις διάφορες τρόικες που καταστρέφουν την Ευρώπη δημιουργώντας τα πολιτικά τέρατα τύπου Salvini». Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα να δω για την Ελλάδα αύριο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είναι η διαδικασία ερημοποίησης της χώρας μας: «Έχουν μετατρέψει (την Ελλάδα) σε μία αποικία χρεών. Αποτέλεσμα, είτε έχουν φύγει τα παιδιά μας είτε σκέφτονται να φύγουν, είτε παραμένουν στην Ελλάδα, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες τους. Αυτή η διαδικασία ερημοποίησης είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης