Γ. Ρωμανιάς: Δεν υπογράφουμε μείωση συντάξεων στα 300 ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 23:26
Γ. Ρωμανιάς: Δεν υπογράφουμε μείωση συντάξεων στα 300 ευρώ
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπογράψει μείωση των συντάξεων στα τριακόσια ευρώ και κατάργηση των επικουρικών, διαμήνυσε απόψε από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης, που διοργάνωσε στην περιοχή Τούμπας η τοπική οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Παρόν και μέλλον της κοινωνικής» ασφάλισης, ο κ. Ρωμανιάς εξαπέλυσε επίθεση στους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι απαιτούν από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνίες – που όπως είπε – οδηγούν σε πλήρη πτωχοποίηση και εξαθλίωση τους συνταξιούχους.

Αναφερόμενος στους δανειστές, είπε ότι ζητούν να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, να μειωθούν οι κύριες, να καταργηθούν ακόμα και τα κατώτατα όρια, τα 15 χρόνια να γίνουν 20 (ως ελάχιστος αριθμός ενσήμων), ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης. «Για να καταλάβετε για ποιους μιλάμε, πρόκειται για λογιστές που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Έχουν μόνο ένα μολύβι και σου λένε: κόψτε μισθούς και συντάξεις, αύξησε τους φόρους για να μπορούμε να πληρώσουμε τους δανειστές. Δεν καταλαβαίνουν τα πολιτικά επιχειρήματα», είπε ο κ. Ρωμανιάς.
Όπως είπε, σήμερα η μέση επικουρική σύνταξη στην Ελλάδα είναι 168 ευρώ και όλες οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί περίπου 50% και επισήμανε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημαίνει ότι 4 φορές κάθε χρόνο θα γίνονται μειώσεις στις επικουρικές, με αποτέλεσμα σε 2 χρόνια και 8 μήνες από σήμερα, να έχουν μηδενιστεί.

«Και τους ρωτάμε: πως είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος εισφορές 30 χρόνια και μετά να του πούμε ότι καταργείται η επικουρική σύναξη; Αλλά δεν το καταλαβαίνουν», είπε. «Έχουμε να κάνουμε με εκβιαστές, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Είναι λογιστές. Και τέτοια μέτρα εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε», επεσήμανε και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση υποκύψει και δεχθεί μειώσεις συντάξεων «αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη πτωχοποίηση και εξαθλίωση του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούν στην κυβέρνηση το ΠαΣοκ, η ΝΔ και το Ποτάμι, να δεχθεί τη συμφωνία για το ασφαλιστικό που ζητούν οι δανειστές, είπε: «Δεν έχουμε μόνο τους απέξω έχουμε και τους από μέσα οι οποίοι δεν έχουν βάλει μυαλό με αυτά που έκαναν. Και αντί να ζητήσουν συγνώμη βγαίνουν και από πάνω και μας λένε υπογράψτε. Αν ήταν να υπογράψουμε, θα το κάναμε από την πρώτη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και θα τελείωνε το θέμα. Όμως Είναι άλλη πολιτική η δική μας».

Ο κ. Ρωμανιάς εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος – όπως είπε – το Φεβρουάριο του 2012, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «εξαπάτησε τους βουλευτές, προτρέποντας τους να να ψηφίσουν το PSI. Όπως είπε, μπορεί να ψηφίστηκε 4046/2012, για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και για την αποκατάσταση των απωλειών από το «κούρεμα», αλλά μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε ούτε ένα ευρώ. «Πρόκειται για εξαπάτηση ολκής. Ο νόμος έμεινε στα χαρτιά. Τα 25 δισ. που χάθηκαν ισοδυναμούν με 240 δισ. ευρώ απώλεια του ασφαλιστικού συστήματος για τα προσεχή χρόνια. Η κατραπακιά που έφαγε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν άνευ προηγούμενο», είπε.

Μιλώντας στην εκδήλωση το μέλος της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Ανέστης Ταρπάγκος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι στα λεγόμενα «μνημονιακά χρόνια» μειώθηκαν δραστικά οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, και η ανασφάλιστη εργασία -κυρίως στους νέους- έγινε καθεστώς,. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι εισφορές των εργοδοτών, «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων. Υπογράμμισε, ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα, μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με την καταπολέμηση της ανεργία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 23:27