Την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε ο Γιώργος Πατούλης ως βασική προϋπόθεση για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε σχετική ομιλία στο Μουσείο Γουλανδρή με θέμα:« Η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και τελούσε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Ν. Χιωτάκης.
Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος τις προκλήσεις της εποχής, εστίασε στη σημασία να συγκλίνει η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και επισήμανε πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που χρειάζεται συνεργασία τόσο μεταξύ των δήμων όσο και κυρίως με το κεντρικό κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο προσδιόρισε τρεις κατευθύνσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι οι εξής:
1. Αυτονομία. Η τοπική αυτονομία αναφέρεται στην εξουσία να καθορίζουν οι ΟΤΑ πολιτικές προτεραιότητες, να αποφασίζουν για τα οργανωτικά ζητήματα και να διαχειρίζονται τους πόρους.
2. Αποδοτικότητα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη εξουσία στους πολίτες και ως εκ τούτου ανησυχεί για τη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών της, αυξάνει τις επιδόσεις της και τα αποτελέσματά της είναι πιο ορατά από ό,τι στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης.
3. Συμμετοχή. Σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση πολλαπλών κοινωνικών-οικονομικών προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοκρατική λογοδοσία και η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ακυβερνησία και διάχυση ευθυνών.
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης