Γ. Παπανδρέου: «Πρέπει να πάμε σε μία συμμετοχική κοινωνία»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021, 15:42
Γ. Παπανδρέου: «Πρέπει να πάμε σε μία συμμετοχική κοινωνία»

Αναφερόμενος στον ισχυρό συμβολισμό της Ολυμπίας ξεκίνησε την ομιλία του στο Olympia Forum II ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε για το μήνυμα της Εκεχειρίας, χαρακτήρισε την Ευρώπη ένα σχέδιο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον εξανθρωπισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναφέρθηκε στις τραγικές πυρκαγιές που ανέδειξαν ένα κυρίαρχο ζήτημα της ανθρωπότητας, να ακολουθήσουμε ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης που θα σέβεται τελικά τον πολιτισμό και το περιβάλλον, την πράσινη μετάβαση που θα πρέπει να είναι κοινωνικά.

“Έχουμε δει τις τεράστιες ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία. Ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και στον πλούτο. Τον πλούτο που είναι στα χέρια των λίγων. Ο πλούτος πρέπει να πάει στα κράτη για να μπορούν να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια ,την παιδεία και την υγεία, όπου έχουμε δει τις ανισότητες και στην υγεία. Η μετάβαση σε μία πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να πέσει στους ώμους της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Πρέπει να είναι μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση.

Μια δεύτερη προϋπόθεση είναι να είναι Δημοκρατική μετάβαση.

Αυτή πρέπει να είναι ιδιοκτησία του Πολίτη. Να είναι συμμέτοχος, να παίρνει μέρος στις αποφάσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να πάμε σε μία συμμετοχική κοινωνία και τα κόμματα πρέπει να είναι συμμετρικά κόμματα -όπως και το δικό μας- με συμμετοχή του πολίτη και αυτό για την αυτοδιοίκηση είναι καθοριστικό γιατί  η αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας, είναι δίπλα στον άνθρωπο”, είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021, 15:42