«Το “Κίνημα” γεννήθηκε για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για μια Ελλάδα των αξιών, της δικαιοσύνης, της δημιουργίας, με κανόνες που τηρούνται από όλους και πρώτα από όλα από το κράτος», τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μοσχάτο.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μιλά για μεγάλες «ποιοτικές» αλλαγές. «Εμείς κάναμε την αρχή, ίσως με λάθη και καθυστερήσεις, και είμαστε έτοιμοι ως χώρα για το επόμενο βήμα, το Κίνημα μας είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα», υπογράμμισε και ανέδειξε τον στόχο για κράτος που θα υπηρετεί τα προνόμια των πολλών και όχι των λίγων, χωρίς διακρίσεις και εξάρτηση πελατειακή, η οποία, τόνισε, οδήγησε τη χώρα στην εξάρτηση από τους δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο κι αν προσπαθούν να μας φιμώσουν και να μας κάμψουν αυτή την απελευθέρωση του πολίτη από την εξάρτηση θα την κάνουμε πράξη». Παραπέμποντας στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, υποστήριξε ότι «αποδείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν προχώρησε και υποβάθμισε τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η δική του κυβέρνηση, για να τονίσει ότι τώρα δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Τόνισε ότι πάντα πίστευε στην αποκέντρωση, ώστε οι τοπικές κοινωνίες μαζί με την Τ.Α. να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα δικά τους θέματα, με αρμοδιότητες και πόρους.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ενίσχυση του Καλλικράτη, για καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ψηφιακή πιστοποίηση και υπογραφή για όλου τους υπαλλήλους, ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας διαφόρων μητρώων, αναβάθμιση των ΚΕΠ και στελεχιακή ενίσχυση τους.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το «Κίνημα» είναι απέναντι στη συντηρητική δεξιά και όσους ταυτίστηκαν μαζί της, αλλά και απέναντι στην αριστερή συντήρηση που δεν θέλησε να συνεργαστεί να αλλάξει η Ελλάδα τη χώρα. «Δεν θέλουμε ούτε πελατειακό κράτος, ούτε υπέρογκο και συγκεντρωτικό, θέλουμε να συνεχιστεί το έργο των δημοκρατικών συμμετοχικών αποκεντρωτικών αλλαγών που είχαμε ξεκινήσει, στόχος μας να αλλάξουμε την Ελλάδα συθέμελα», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε με μεγάλο πόνο, όπως είπε, να ξεκινήσει κάτι καινούριο, είπε ότι αυτή η απόφαση του φωτίστηκε από την εμπειρία ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε και απομειώθηκε από μια δεξιά πολιτική, ακολούθησε απλώς ένα πρόγραμμα λιτότητας χωρίς να επιμείνει στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. «Γιατί», συνέχισε, «εμείς προωθήσαμε μεγάλες αλλαγές που πολλές φορές ακούω τον κ. Σαμαρά να αραδιάζει ως δικές του».

Υπογράμμισε ότι το «Κίνημα» μιλά για Ελληνικό Σχέδιο, αληθινά πατριωτικό που κανείς δεν χρειάζεται να μας επιβάλλει. Από την άλλη, είπε, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάζουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη λιτότητα, ότι θα υπάρξει έξοδος στις αγορές, σκληρή διαπραγμάτευση και εύκολος δρόμος προς την ευημερία, αλλά ούτε ο ένας ούτε ο άλλος δεν κοιτούν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος τα οποία έφεραν το Μνημόνιο», είπε και χαρακτήρισε το σχέδιο εξόδου από την κρίση του «Κινήματος» ως πρόταση ρεαλιστική και οραματική.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ήταν λάθος των εταίρων που δεν έβαλαν προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά το να μειώσουμε τα ελλείμματα, για να τονίσει ότι η πρόταση του αυτή για το αντίστροφο, σήμερα μπορεί να περάσει, να τη διαπραγματευτούμε, να πούμε στους εταίρους ότι πρέπει να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες και ότι θα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, ως χώρα, τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα.

«Να κάνουμε λοιπόν μια μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους μας», τόνισε, που θα λέει για βαθιές αλλαγές για το πώς λειτουργούμε, για σύγχρονο κράτος, με αντάλλαγμα από την πλευρά τους την αποτίναξη της ανασφάλειας, που αφορά το μεγάλο βάρος του χρέους, την οριστική διευθέτηση του χρέους.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το χρέος είναι σήμερα βάρος που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, να ανασάνει η οικονομία, για να υπογραμμίσει ότι γι’ αυτό χρειάζεται πακέτο αλλαγών και στο χρέος.

«Να υπάρξει από τη μια μεριά αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, να δεσμευτούμε από την άλλη εμείς για τις μεγάλες αλλαγές, να πούμε ‘όχι άλλη λιτότητα και περικοπές, αντιθέτως ελάφρυνση των φόρων’ και αυτό να ανακοινώσουμε και να το πάμε για δημοψήφισμα στον λαό», τόνισε. Εξήγησε ότι έτσι θα έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δυνατότητα, θα υπάρχει εγγύηση ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν κάνει του κεφαλιού της και θα είναι ένα συμβόλαιο τιμής με τους άλλους λαούς της ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε 5 λόγους που καθιστούν αναγκαίο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για τη χώρα. Είπε ειδικότερα ότι χρειάζονται πολιτικοί που έχουν αποδείξει ότι δεν υπολογίζουν κανέναν προσωπικό κόστος απέναντι στο πατριωτικό καθήκον, ότι η χώρα χρειάζεται ουσιαστική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου, του σοσιαλισμού, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις με καθαρή πολιτική ταυτότητα.

«Είμαστε δημοκράτες, είμαστε σοσιαλιστές», είπε και σημείωσε ότι αυτό είναι η εγγύηση για όποια συνεργασία, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, για να υπογραμμίσει ότι «δεν θα γίνουμε πατερίτσα κανενός για μερικές καρέκλες και οφίτσια» και σίγουρα όχι «ουρά» της Δεξιάς. «Δεν πρόκειται να ταυτιστούμε με τη συντήρηση, θα επιβάλουμε προγραμματικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών», τόνισε. Είπε ακόμα ότι για να πάει μπροστά η χώρα πρέπει να χτίσει πάνω στα γερά θεμέλια της αλήθειας των γεγονότων και πως το «Κίνημα» δίνει φωνή μέσα από τις διαδικασίες της συμμετοχική και άμεσης δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τόσα κέντρα αντέδρασαν όταν πρότεινε το δημοψήφισμα για το πρόγραμμα προσαρμογής και ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση γιατί ήξεραν ότι από τη στιγμή που θα έπαιρνε ο λαός δημοκρατική απόφαση η κυβέρνηση θα είχε ανανεωμένη την εντολή να «σπάσει αυγά», να χτυπήσει συμφέροντα και να αλλάξει το κράτος.

«Μας έριξαν επειδή ζητήσαμε την κρίση του λαού, σήμερα ερχόμαστε γιατί πιστεύουμε στην κρίση του λαού», υπογράμμισε. Ανέφερε ότι αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία της χώρας προς το χάος την περίοδο 2004-2009 δεν θα χρειάζονταν μνημόνια, ότι αποφάσεις που πόνεσαν δεν θα χρειαζόταν να ληφθούν αν οι «εμπρηστές της χώρας» δεν την είχαν αφήσει χρεοκοπημένη, ότι η κυβέρνηση του έκανε το πατριωτικό καθήκον της και δικαιώθηκε για τις αποφάσεις της από τις εξελίξεις σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο, και πως όσοι πολεμούσαν εδώ αυτές τις αποφάσεις εν συνεχεία επέβαλαν σκληρότερο μνημόνιο αφήνοντας έξω τις μεταρρυθμίσεις.

Είπε ακόμα ότι αν οι επιλογές του είχαν τότε διακομματική σήμερα η χώρα θα είχε ξεπεράσει την ανασφάλεια, θα είχε ανασάνει. Αλλά, συνέχισε, «η δεξιά ηγεσία και όσοι ταυτίστηκαν μαζί της απέτυχαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην προγραμματισμένη έξοδο και όταν κατάλαβαν ότι απέτυχαν σκηνοθέτησαν τη φυγή τους, όπως οι εμπρηστές το 2009, πέταξαν την καυτή πατάτα στον επόμενο, εμείς ποτέ δεν παίξαμε τη χώρα στα ζάρια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης