«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, διαφορετικά θα αυξηθούν οι εθνικισμοί» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Ιl Fatto Quotidiano», στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ιταλία, όπου συμμετείχε σε συνέδριο αφιερωμένο στην «παρακμή της Δημοκρατίας», το οποίο οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, επεσήμανε ότι «πρέπει να διασφαλισθεί το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, ώστε να εισακουσθεί η φωνή τους, διότι αυτή είναι η έννοια της Δημοκρατίας. Αλλά οι διαδηλώσεις αυτές πρέπει να γίνονται όσο γίνεται με μεγαλύτερη ηρεμία, χωρίς βία, ώστε να προστατεύεται και η ασφάλεια όλων των πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Η Ευρώπη έχει οπωσδήποτε τις ευθύνες της, διότι είμαστε μέσα σε ένα σύστημα- εκείνο της Ευρωζώνης- το οποίο παρουσιάζει ουσιαστική έλλειψη ισορροπίας. Και η Ιταλία έχει υποστεί, στη φάση αυτή, τις σχετικές συνέπειες. Αν δεν βελτιώσουμε το όλο σύστημα, αν δεν κινηθούμε προς μια βαθιά ολοκλήρωση, προς μια μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση και συνεργασία για να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική, θα έχουμε περισσότερες εντάσεις, εθνικισμούς, περισσότερη ξενοφοβία και πιστεύω ότι αυτό θα καταστρέψει την Ευρώπη».

Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «όταν μια χώρα διέρχεται κρίση, ξεφυτρώνουν λαϊκιστές, οι οποίοι οικοδομούν την καριέρα τους πάνω στον φόβο, στην ανασφάλεια και δεν κοιτάζουν τα πραγματικά προβλήματα, που δεν είναι, βέβαια, το να σκοτώνεις τους μετανάστες- όπως έκαναν κάποιοι-, αλλά να γίνει κάποιος πιο ανθρώπινος, να στηρίξει την ολοκλήρωση, ώστε να ενισχυθούν η αλληλεγγύη και η ισότητα».

Χ.Λ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης