Την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Αρμενία, με στόχο τη συνεργασία μέσω ενισχυμένης διάδρασης σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, Σάχεν Αβακιάν.

Η συνάντηση διεξήχθη παρουσία του πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα και υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Εξωτερικών, με την ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης που είχε στην Αθήνα η πρόσφατα δημιουργηθείσα Ειδική Ομάδα Εργασίας για την Οικονομική Συνεργασία Ελλάδας – Αρμενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην Ομάδα, ο κ. Αμανατίδης τη χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη των προοπτικών και των δυνατοτήτων για ισχυρές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται και από τις συχνές επισκέψεις και επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, στη βάση των μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων Ελλάδας – Αρμενίας αλλά και των 25 χρόνων διπλωματικών σχέσεων, που συμπληρώνονται φέτος.

Κατά τη συνάντηση διερευνήθηκαν και αποφασίστηκαν δράσεις στα πεδία υποδομών και μεταφορών, τουρισμού, γεωργίας, ενέργειας, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, συμφωνήθηκαν:

– Η οργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Αρμενία με την ευκαιρία της διϋπουργικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία, που θα συγκληθεί στο Ερεβάν στις αρχές του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο «Επιχειρηματικό Forum» που θα οργανώσουν οι 84 χώρες Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας στην αρμενική πρωτεύουσα τον Οκτώβριο του 2018.

– Η συνεργασία Ελλάδος – Αρμενίας για την προώθηση των οικονομικών προγραμμάτων στο πλαίσιο των σχέσεων Αρμενίας-ΕΕ.

– Η εντατικοποίηση της προστασίας των ελληνικών προϊόντων ονομασίας προορισμού και γεωγραφικών ενδείξεων στην αρμενική αγορά.

Τέλος, ζητήθηκε η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη δημιουργούμενη ελεύθερη οικονομική ζώνη της Αρμενίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης