«Χείρα βοηθείας» στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο προσφυγικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, όπως προκύπτει από συνέντευξή του στους «Financial Times».

Σύμφωνα με τους «Financial Times», στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε «ανοικτός» σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις»Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ με στόχο να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο σημαντική ώθηση πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους «Financial Times», στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε «ανοικτός» σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ε.Ε., αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία.

«Η κα Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (σ.σ.: το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό, εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα. Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτήν την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Παράλληλα, εστίασε στη συμφωνία του Δουβλίνου τονίζοντας πως «δεν έχει μέλλον», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα κι εάν επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής. «(Το μεταναστευτικό) είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης