Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και στην Προανακριτική με το… καλημέρα άρχισαν οι αντιπαραθέσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.

Η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για παρελκυστική πολιτική και με ερωτήσεις που στόχο έχουν να βγάλουν απαντήσεις που θέλουν να ακούσουν οι ίδιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Κωνσταντίνος Φρουζής καταθέτει σήμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης που διερευνά πιθανές μεθοδεύσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να είπε ότι πήγε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για δύο λόγους: «Πρώτον για να καταθέσω και δεύτερον για να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου». Ωστόσο, ο ίδιος στη συνέχεια ανέφερε: « Όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα, σημαίνει “έλα να καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις”. Δεν “κολλάνε” τα γεγονότα. Έτσι εξέλαβα τη στάση Τουλουπάκη. Όλη η κουβέντα ήταν για να δώσω ονόματα πολιτικών» είπε ο Φρουζής.

Στην ερώτηση του βουλευτή κ. Kαραγκούνη «Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis που ήταν και οι στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση των τιμών των φαρμάκων μία φορά τον χρόνο και η μέση χαμηλότερη τιμή δύο χωρών της Ευρωζώνης, επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως Σαμαρά ή επί κυβερνήσεως Τσίπρα;», ο Φρουζής απάντησε ότι «δεν μπορέσαμε επί κυβερνήσεως Σαμαρά να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Το καταφέραμε μετά, επί ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής ρώτησε σε άλλο σημείο τον Φρουζή εάν θεωρεί τον εαυτό του «θύμα πλεκτάνης» που έστησαν οι τρεις αντιεισαγγελείς οι οποίοι συνυπέγραψαν το αίτημα της Τουλουπάκη. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει ότι έχουν κατασκευάσει σκευωρία και πλεκτάνη. «Θα ήθελα όμως να έχουν φιλτράρει καλύτερα τις καταθέσεις οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων» συμπλήρωσε.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Κωνσταντίνος Φρουζής παραδέχτηκε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν συνεργάτης της Novartis, ενώ την Πέμπτη φέρεται να αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό.

Ακόμη, αρνήθηκε τα e-mails προς τον Άδ. Γεωργιάδη με τα οποία ζητούσε να πράξει δεόντως, ενώ για τα  e- mails προς τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα, όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, εξήγησε πως ήταν στο πλαίσιο της αναζήτησης εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρουζής ρωτήθηκε εάν οι συναντήσεις με τον Τσίπρα έγιναν στη βάση παράνομων αιτημάτων που είτε ετέθησαν είτε έγιναν δεκτά. Ο Φρουζής φέρεται να είπε: «Όχι δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα. Έγινε στο πλαίσιο γνωριμίας και απόκτηση επαφής… Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο κοντά στα συμφέροντά μας».

Σε άλλο σημείο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη ρωτάει τον Φρουζή «βλέπω σας χύθηκε ο καφές απ’ το φλιτζάνι, θα πάρετε λεφτά; Σας πιάνει η τροπολογία;», με τον ίδιο να απαντά: «Δεν ξέρω, θα ρωτήσω τον δικηγόρο μου».

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να ρωτήθηκε αν οργάνωσε δείπνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απάντησε «ναι». Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχε πρόγραμμα προώθησης για δημοσιογράφους (για εκπαιδευτικούς λόγους), αλλά ήταν μικρό το κονδύλι.

Σε άλλο σημείο ρωτήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραγκούνη: «Στις συναντήσεις με τους πολιτικούς ήσασταν μόνος με τον ΣΦΕΕ ή και με τον ανταγωνισμό ΠΕΦ;». Ο Φρούζης φέρεται να είπε ότι «πάντα στις συναντήσεις είμαστε περισσότεροι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης