«Έχουμε κάνει όλα τα βήματα για την οικοδόμηση της Οικονομίας της Γνώσης. Από την ελεύθερη ποιοτική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Η ποιότητα στην έρευνα μπορεί να δημιουργήσει ένα σοκ ή ένα κβαντικό άλμα πρωτοπορίας και να τραβήξει όλη την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μπροστά», τονίζει ο Κώστας Φωτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οποία δόθηκε με αφορμή την ελληνογερμανική συνάντηση εργασίας για τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Προσθέτει, δε, ότι είναι εφικτό «γιατί έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που πρωτοπορεί και χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης», ενώ «ταυτόχρονα δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό προσεγγίζουμε την οικονομία της γνώσης βήμα προς βήμα με ένα τρόπο συνεπή, με συνέχεια και συστηματικότητα, κάτι που έλειπε πολύ από τη χώρα στο παρελθόν ή γινόταν σπασμωδικά».

 Στο ερώτημα ΑΠΕ-ΜΠΕ πως κατάφερε να τον επαινεί τόσο πολύ ο Γερμανός υφυπουργός για θέματα εκπαίδευσης και έρευνας Τόμας Ράχελ, ο οποίος παρέστη, απαντά: «Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης το μέλημά μας για τα χρόνια που έρχονται είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα, που θα βασίζεται στη γνώση και συγκεκριμένα στην οικονομία της γνώσης μαζί με την κοινωνία και προς όφελος της κοινωνίας». Αναλυτικότερα «πρόκειται για ένα τρίπτυχο δράσεων που περιλαμβάνει: τη στήριξη των ανθρώπων και των ερευνητικών υποδομών, της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τις εμβληματικές δράσεις που αφορούν την κοινωνία. Πιστεύω πως έχουν πραγματικά φέρει μια νέα εποχή για την ελληνική έρευνα που έχει πλέον μπει δυναμικά στο διεθνή χώρο», όπως λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Ο πρώτος κύκλος έχει να κάνει με τη στήριξη του δυναμικού της χώρας. Εστιάζουμε στους νέους επιστήμονες οι οποίοι έχουν πληγεί από το «brain drain» και το «brain waste». Το «brain drain» ήταν από την αρχή ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και έχουμε τα πρώτα σημάδια αναχαίτισής του». Πιο συγκεκριμένα «στο δημόσιο, δημιουργήσαμε το Ελληνικό Ερευνητικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας», όπου «έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, άτομα που βρίσκονται ακόμη και σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού να επιστρέφουν, αλλά και νέοι επιστήμονες που ήταν έτοιμοι να φύγουν να μένουν στη χώρα», ενώ στον ιδιωτικό τομέα «ενισχύσαμε μέσω των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) το στελεχιακό δυναμικό των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων» που «είναι ο εγκέφαλος μιας επιχείρησης». Ο κ. Φωτάκης αναφέρει επίσης «τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), που θα δημιουργήσουν συνολικά μέχρι το 2021 δέκα χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας».

 Ο δεύτερος κύκλος «είναι η εφαρμοσμένη έρευνα. Το 2018 συμβασιοποιήθηκαν 360 εκ. ευρώ σε συνεργατικά έργα μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων. Οι 141 ήταν επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».

 Ο κ. Φωτάκης επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σημασία έχει το πώς θα αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας». Γι΄αυτό δημιουργήθηκε «ένα Υπερταμείο επιχειρηματικών συνεπενδύσεων», με το οποίο «μπορεί μια ιδέα να γίνει μια νεοφυής επιχείρηση ή να ενισχυθεί στα πρώτα της βήματα ή μια επιχείρηση, η οποία έχει προχωρήσει, ενισχύεται για να ωριμάσει» και προσθέτει ότι «τώρα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα: έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 29 εκατ. ευρώ σε τουλάχιστον 47 επιχειρήσεις. Ξεκίνησε με 300 εκ. ευρώ, αλλά με την μόχλευση των πόρων μπήκανε και ιδιωτικά κεφάλαια» και τώρα «το Ταμείο να διαθέτει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, για τον τρίτο κύκλο, τις -ελληνικές- εμβληματικές δράσεις λέει ότι «πρόκειται για δράσεις που έχουν μια καθαρή και ορατή κοινωνική απήχηση, ένα κοινωνικό αποτύπωμα: ιατρική ακριβείας, η καρδιολογία, με έμφαση στον αιφνίδιο θάνατο, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και μία άλλη μεγάλη αφορά στην κλιματική αλλαγή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης