Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθώς ξεκίνησε ένας ακόμα γύρος επαφών με την τρόικα για το πρόγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση και στην ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό, οι δανειστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, αρκεί να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να μην εμφανιστούν μαύρες τρύπες, που θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών. Μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι διορθωτικές κινήσεις σε φορολογικά μέτρα τα οποία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στον κρατικό… κορβανά. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η παράταση για έναν χρόνο του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και η σταδιακή μείωση από το 2015 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι ορισμένα από τα βασικά αιτήματα της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς τη Δευτέρα για τις φοροελαφρύνσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχει συνολικό σχέδιο», ενώ ξεκαθάρισε πως «πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές», η οποία όμως πρέπει να αξιολογείται βάσει μιας «σωστής και όχι μυωπικής ανάλυσης των τεχνικών δεδομένων». Σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, είπε πως «οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ, που είχε κρίνει αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ».

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη χρόνια», υπογραμμίζοντας πως «δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης