Τη δική τους ξεχωριστή θέση έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες τα σκίτσα σε πληθώρα δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για την ελληνική κρίση και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Με το πενάκι και την ευρηματικότητα του δημιουργού, το τελικό αποτέλεσμα είναι περιεκτικό και άκρως εντυπωσιακό.

Χαρακτηριστική περίπτωση το σκίτσο που δημοσιεύουν οι Financial Times, θέλοντας μέσω αυτού να δείξουν την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-πιστωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να αφαιρεί από τη θέση του το «τουβλάκι» της Ελλάδας, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να γκρεμίσει τον «πύργο» της Ευρωζώνης. Στην κορυφή του πύργου βρίσκονται κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Μαριάνο Ραχόι.

Το σκίτσο είναι του Ίνγραμ Πιν και πλαισιώνει αρμονικά το άρθρο του Μάρτιν Γούλφ, με τίτλο «Χωρίστε βιαστικά και μετανιώστε με την ησυχία σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο «φωνές» στο Βερολίνο για το τι τελικά πρέπει να γίνει με την Ελλάδα αποτυπώνονται με εύστοχο τρόπο από τον σκιτσογράφο: Ανήσυχη η Μέρκελ κάνει νόημα στον πρωθυπουργό να σταματήσει, ενώ ο Σόιμπλε τον κοιτάζει βλοσυρά και του κουνάει επιδεικτικά το δάκτυλο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι «το Grexit δεν τρομάζει την Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή ο Φρανσουά Ολάντ παρακολουθεί έκπληκτος τις εξελίξεις -ένα σχόλιο ίσως του σκιτσογράφου για τη γενικότερη στάση του Γάλλου προέδρου στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα αλλά και σε άλλες πολιτικές εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός Γαλλίας. Με εξαίρεση τα αιματηρά γεγονότα στο Παρίσι (επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», ομηρία στο εβραϊκό παντοπωλείο και «πολιορκία» των αδελφών Κουασί) όπου και ο Φρανσουά Ολάντ είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της στάσης που τήρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης, αρκετοί είναι εκείνοι που τον κατηγορούν για αδράνεια και έλλειψη αποφασιστικότητας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Σατιρικά σκίτσα: Ο ρακένδυτος Βαρουφάκης και ο τζογαδόρος Τσίπρας!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, 11:34

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης