Η σχέση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της υπόλοιπης Ευρωζώνης μοιάζει όλο και περισσότερο μ’ έναν κακό γάμο, υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

«Όπως ακριβώς δηλαδή και σε έναν γάμο που έχει αποτύχει, οι δύο πλευρές έχουν βαρεθεί να βλέπουν η μία την άλλη. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει και οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης δεν φαίνεται να αποδίδουν», γράφει ο Gideon Rachman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μόνη λύση σε αυτό το δίλημμα είναι το διαζύγιο αναφέρει και επισημαίνει ότι «όπως σε κάθε περίπτωση διαζυγίου έτσι και τώρα οι δύο πλευρές θα υποφέρουν οικονομικά, ωστόσο είναι αναγκαίο ένα νέο ξεκίνημα».

«Για την Ελλάδα μια έξοδος από το ευρώ θα άνοιγε νέες οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες. Θα επέτρεπε στη χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή να χρεοκοπήσει. Θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της “δραπετεύοντας” από το σύστημα συναλλαγματικής ισοτιμίας που κατέστρεψε την ελληνική ανταγωνιστικότητα», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Κάτι τέτοιο βέβαια επισημαίνεται ότι θα είχε και αρνητικές επιπτώσεις αν κρίνει κανείς από το παράδειγμα της Αργεντινής. «Μαζικές εκροές καταθέσεων, επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και αύξηση τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα» θα ήταν ορισμένα από αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σημειώνει, θα υπήρχαν και πολιτικά οφέλη καθώς «πολλοί Έλληνες νιώθουν ταπεινωμένοι και μια έξοδος από το ευρώ μπορεί να τους απελευθέρωνε ψυχολογικά και να επέτρεπε στη χώρα να νιώσει ότι παίρνει η ίδια τις αποφάσεις για τον εαυτό της παρά τις όποιες δύσκολες καταστάσεις».

«Τα διαδοχικά πακέτα διάσωσης καλλιέργησαν την οργή στην Eυρωζώνη και οδήγησαν στην ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών. Ένα Grexit θα περνούσε το μήνυμα ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης τελικά έχουν αξία. Επίσης, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να ενθαρρύνει χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα απέτυχε να υλοποιήσει» προσθέτει ο αρθρογράφος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «αυτοί που αντιτίθενται σ’ ένα Grexit, φοβούνται ότι μια τέτοια απόπειρα μπορεί να αποδειχτεί επιτυχής. Ανησυχούν ότι αν η Ελλάδα τα καταφέρει μόνη της μπορεί κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται κατά του κοινού νομίσματος, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Προσθέτει ακόμη ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ελλάδα που συνήθιζαν να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, τώρα απεχθάνονται η μία την άλλη. «Παλιά στερεότυπα για την κυρίαρχη Γερμανία και τους τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους “δηλητηριάζουν” την ευρωπαϊκή πολιτική» συμπληρώνει.

Ο αρθρογράφος αναφέρει τέλος ότι αν η Ελλάδα αποδείξει ότι υπάρχει βιώσιμη λύση εκτός ευρώ τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία “συρρικνωμένη” και συνεπώς μια πιο εύκολα διαχειρίσιμη Ευρωζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης