Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ δεν βλέπει εναλλακτική επιλογή ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μιλώντας στο δημοσιογραφικό δίκτυο «Redaktionsnetzwerk Deutschland».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι σαφές: δεν επιτρέπεται να συμφωνηθεί ένα περαιτέρω κούρεμα του χρέους» υποστηρίζει.

Την πάγια γερμανική θέση όσον αφορά στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξέφρασε εκ νέου χθες στο Βερολίνο η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους επικεφαλής άλλων τεσσάρων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

RP: «Κρίσιμο το ερχόμενο καλοκαίρι»

Όπως σχολιάζει σήμερα η «Rheinische Post», Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν σαφέστατα διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στο εν λόγω ζήτημα. Παρά ταύτα, η επικεφαλής του Ταμείου δεν παρέλειψε να επαινέσει χθες την καγκελάριο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «ιδιαίτερα ανθρωπιστική προσέγγιση» της Γερμανίας θα καταγραφεί στην ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, «το εάν ήταν ιστορική η συνεισφορά της Μέρκελ και στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα κριθεί πιθανότατα αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τότε εκ νέου δάνεια δισεκατομμυρίων, εντούτοις εντείνονται οι φόβοι ότι δεν θα είναι σε θέση να το πράξει. Στο πεδίο αυτό η Λαγκάρντ προχωρά σε μια απαισιόδοξη ανάγνωση των πραγμάτων. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχεται πιέσεις επειδή διαθέτει τα χρήματα του Ταμείου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αντί να τα δώσει σε φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, και αυτό παρότι η χώρα αυτή δεν πληροί τις συμπεφωνημένες προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν και πάλι πιο ανταγωνιστική».

«Πρόκειται για έναν από τους λόγους για τους οποίους η Κριστίν Λαγκάρντ πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ να συναινέσει σε ένα ”κούρεμα” του χρέους, εντούτοις η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει» παρατηρεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Πηγή: dpa/ RP/ Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης