«Πιστεύουμε στην αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη. Στην πράξη, όχι στα λόγια» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου σε εκατοντάδες περιφερειάρχες , δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετέχουν στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ & FRIEDRICH EBERT STIFTUNG: «Ανατροπή στο κράτος με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση».

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και οι περιφερειάρχες Σταύρος Αρναουτάκης, Απόστολος Κατσιφάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι μιλούν για την ανάπτυξη. Δεν απαντούν, όμως, για το αν είμαστε διατεθειμένοι να ανατρέψουμε ριζικά τις χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος που συντηρεί το σπάταλο κράτος. Ενός συστήματος που εμποδίζει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και καταδικάζει τη χώρα σε ύφεση και στασιμότητα. Δεν απαντούν στο πώς θα αντιμετωπίσουν τις νέες μορφές φτωχοποίησης, παραγωγικών τομέων, κοινωνικών ομάδων, νοικοκυριών. Πώς θα σταματήσουν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη διαρκή απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης. Πώς θα εμποδίσουν την έξοδο από τη χώρα κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί το σημαντικότερο πλούτο της. Πώς θα αναπληρώσουν την υποβάθμιση περιοχών που διαρκώς φθίνουν και θα δώσουν τέλος στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους» ανέφερε η κα Γεννηματά.

Για την ίδια, η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρη: «Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση (το γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων έργων κυρίως για υποδομές, το κράτος – επιχειρηματία σε εκτεταμένους τομείς) έχει φθάσει στα όριά της. Σήμερα απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου. Οφείλουμε να μεταβούμε από το κράτος – επιχειρηματία και αποκλειστικό χρηματοδότη της ανάπτυξης στον πολίτη παραγωγό – δημιουργό και από τις βαριές υποδομές στην παραγωγική ανασυγκρότηση» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης