Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Για εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και για απροθυμία της Κομισιόν να διεξαγάγει σχετικούς ελέγχους, κάνει λόγο, σε αποκαλυπτική και εμπεριστατωμένη του ερώτηση ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Gunnar Beck!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής αναφέρει ότι, οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται συχνά για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και υποστηρίζει, ότι αυτό αναγνωρίζεται από τη σύσταση 8 της ειδικής ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης, της Europol, της Eurojust, της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και από διάφορες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ και των εθνικών αρμόδιων αρχών .

Ωστόσο, σημειώνει με νόημα, η Κομισιόν έθεσε στο αρχείο ενώπιον αυτής της επιτροπής, την όλη υπόθεση, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να φέρει τις ΜΚΟ στο πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) .

Επιπλέον, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πρόσφατα ότι η προσπάθεια της Ουγγαρίας να φέρει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο πεδίο εφαρμογής των εθνικών κανόνων της AML παραβίασε την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν παράλληλα με αυτήν την απόφαση, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Collectif contre l’islamophobie en France» ως ισλαμικής οργάνωσης.

Αυτή η ΜΚΟ έλαβε 35 000 ευρώ από το Ίδρυμα Open Society του George Soros το 2012.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής συμπεραίνει ότι, αυτό είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και ότι, προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχει κάποια απροθυμία σε επίπεδο ΕΕ για τον έλεγχο των ΜΚΟ για σκοπούς χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ποια μέτρα, λοιπόν, θα λάβει η Κομισιόν για να κλείσει αυτό το κενό και να εφαρμόσει τον ίδιο έλεγχο στις ΜΚΟ με άλλους οργανισμούς, αναρωτιέται εύλογα ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης