Ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, θέτοντας τρεις όρους για την επικύρωση της συμφωνίας.

Πρώτον, θα πρέπει τα μέτρα του δεύτερου πακέτου να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον, οι Έλληνες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντλήσουν τα 325 εκ. Ευρώ που εκκρεμούν ώστε να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012.

Τρίτον, θα πρέπει να λάβουμε γραπτές δεσμεύσεις και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χεριά της κυβέρνησης και της Βουλής, δήλωσαν χαρακτηριστικά Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείχνοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ σχετικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα γίνεται καμία χορήγηση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των δεσμεύσεων.

Σε ότι αφορά το σενάριο της τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τόσο ο κ. Ρεν όσο και ο κ. Γιούνκερ μίλησαν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί στενότερη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Επανέλαβαν την πάγια θέση ότι το οικονομικό πρόγραμμα καταρτίστηκε και αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει μόνο τεχνική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Πρόσθεσαν ωστόσο ότι εξετάζεται η πρόταση αυτή για ενίσχυση της τεχνικής στήριξης του ελληνικού προγράμματος, ώστε να αποκτήσει και πάλι η χώρα μας βιώσιμα δημόσια οικονομικά και βιώσιμο χρέος.

Διαβάστε επίσης:
«Έφθασε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 01:12
«Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Βουλής», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 00:58

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης