Διαδικασίες «εξπρές» για υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος αλλά και επενδύσεις, προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Με «αναπτυξιακό» πρόσημο, οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης φιλοδοξούν να ξεμπλοκάρουν από τα «γρανάζια» του αργόσυρτου ρυθμού των δικαστηρίου δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν επιχειρηματικά σχέδια που επί μακρόν παραμένουν μόνο στα …χαρτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο « προς τον σκοπό της επιτάχυνσης της εφαρμογής των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών, προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η ταχεία επίλυση των ως άνω διαφορών αποφασίζεται από το αρμόδιο όργανο του δικαστηρίου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του από τον αρμόδιο Υπουργό».

Παράλληλα, διευρύνεται η δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένους δικαστές για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο,  ενώ καθιερώνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο θεσμό του εισηγητή κάθε υπόθεσης και η παροχή των κατάλληλων μέσων ώστε ο πρόεδρος κάθε δικαστικού σχηματισμού να παρακολουθεί τη ροή των υποθέσεων και να εξασφαλίζει την ταχύτερη εκδίκασή τους.  

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα των διοικήσεων των πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης