Ερώτηση για τις συνθήκες κράτησης και διαχείρισης μεταναστών στην Ελλάδα κατέθεσε το Ποτάμι, με πρώτον υπογράφοντα τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους συναρμόδιους υπουργούς για το ποιος είναι σήμερα ο βαθμός πληρότητας ανά hot spot και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία νέων οργανωμένων δομών, δεδομένου ότι η χωρητικότητα στις υπάρχουσες δομές δείχνει να εξαντλείται.

Το Ποτάμι ζητεί, επίσης, ενημέρωση για τα περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί ανά hot spot, αλλά και στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών που κρατούνται (στα Κέντρα Κράτησης) και τα περιστατικά κακομεταχείρισης αλλοδαπών από αστυνομικούς που έχουν καταγγελθεί ανά δομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν αν έχουν εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στα ΠΡΟΚΕΚΑ, όπου αυτές είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, ενώ όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, ποιος είναι ο αριθμός τους και πώς αυτά κατανέμονται στις διάφορες δομές (π.χ. καταυλισμοί, hot spots, προαναχωρησιακά κέντρα, αστυνομικά τμήματα). Ακόμη, ποιος είναι ο μέσος όρος του χρόνου παραμονής τους σε αυτές τις δομές και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να μειωθεί η διάρκεια της παραμονής τους εκεί.

Το Ποτάμι ζητεί απολογιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία των ασυνόδευτων παιδιών αφού αποχωρήσουν από τις εν λόγω δομές και αν σχεδιάζεται εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών και τη δημιουργία περισσότερων εξειδικευμένων θέσεων φιλοξενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης