Eρώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά αλλά και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, σχετικά με την καταγγελία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών για ρύπανση εντός αρχαιολογικής ζώνης στους Δελφούς. 

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα το έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι «Πολίτες στο Προσκήνιο» και το ανέδειξε το zougla.gr τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνέχεια το ΠΑΚΟΕ κινητοποιήθηκε και μετέβη στους Δελφούς προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το ΠΑΚΟΕ μετά τη συλλογή στοιχείων κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος. 

Διαβάστε εδώ όλο το ιστορικό. 

Η ερώτηση του κ. Φορτσάκη: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς τους:
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη

Θέμα: Ρύπανση των Δελφών

Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, τα παλαιότερα ευρήματα του οποίου χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.), εκτός από το ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, συμπεριλαμβάνεται και στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO από το 1987.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, αγωγοί λυμάτων αλλά και ομβρίων υδάτων εκβάλλουν εντός της αρχαιολογικής ζώνης, έχοντας διαβρώσει και σημείο του αρχαίου μονοπατιού των Δελφών. Παράλληλα, από τα λύματα αυτά μολύνεται και το ευρύτερο περιβάλλον και προκαλούνται προβλήματα στο πόσιμο νερό της Ιτέας και του Χρυσού, καθώς και στα χύδην αστικά λύματα του Δήμου Δελφών.

Το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον απολαμβάνουν συνταγματικής προστασίας. Έτσι, το Σύνταγμά μας ορίζει ρητά στο άρθρο 24 παρ. 1 ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, το οποίο οφείλει να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα για την διαφύλαξή του. Επιπλέον, στην παρ. 6 του ίδιου άρθρου ορίζεται με σαφήνεια ότι: «τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος».
Συνεπώς, επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων.

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την αποκατάσταση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος των Δελφών, που απειλείται από λύματα και όμβρια ύδατα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης