Η χρηματοδότηση για τις νέες δομές «πολλαπλών σκοπών» που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά είναι πλέον διαθέσιμη και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ολοκληρώνει τα σχέδια για να προχωρήσει σε αυτές το συντομότερο δυνατό. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Ο κ. Μηταράκης εξηγεί ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσει «την υποστήριξη για αυτό το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σαφώς το κλείσιμο υπαρχόντων καταυλισμών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στα νησιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, «για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε εκείνους που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της αλληλεγγύης που θα παρέχει η ΕΕ προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής «με τρόπο που όλοι να μοιραστούμε τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης με αναλογικό και υποχρεωτικό τρόπο».

Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη επιστολή ο υπουργός Μετανάστευσης δίνει απαντήσεις σε θέματα που έθεσαν τα μέλη της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 2 Απριλίου 2020, σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 στα ΚΥΤ. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μηταράκης, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και στις 93 δομές φιλοξενίας της χώρας είναι 202, ενώ διευκρινίζει ότι κανένα κρούσμα δεν αφορά διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης