Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών που γίνονται στα Κύθηρα για τη συμπλήρωση 155 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο «Νησί» -όπως μονολεκτικά αποκάλεσε τα Κύθηρα ο Όμηρος στην Ιλιάδα- το πρωί της Τρίτης (21/5), ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Εκεί, παρέστησαν στις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από τον Μητροπολιτικό Ναό Εσταυρωμένου, στη Χώρα Κυθήρων (Μπελβεντέρε). Στη συνέχεια μετέβησαν στην πλατεία Στάη, στο Ηρώο όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σχετική ομιλία του ο Πρ. Παυλόπουλος εξήρε, μεταξύ άλλων, τον έντονο συμβολισμό που διακρίνει την επιλογή των Κυθήρων για τον εορτασμό της επετείου της ενσωμάτωσης: «Στα Κύθηρα συναντώνται τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και αποδεικνύουν ότι αυτός ο πολιτισμός είναι εκείνος που υπήρξε κοιτίδα και λίκνο του δυτικού και του ευρωπαϊκού».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην εθνική συνείδηση των ανθρώπων των Κυθήρων «που διαμορφώθηκε μέσα από τους αγώνες αλλά και από αυτό το κράμα μεταξύ της ιστορίας και της συνείδησης του έθνους των Ελλήνων και της χριστιανικής παράδοσης και της χριστιανικής διδασκαλίας». Επίσης μίλησε για τον πίνακα του Βατώ, «Η αναχώρηση για τα Κύθηρα» και την κινηματογραφική ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Ταξίδι στα Κύθηρα» εξηγώντας ότι  «τα Κύθηρα συμβολίζουν την ουτοπία, καθώς, όταν φθάνει κάποιος στο Νησί, βρίσκει κάτι άλλο από αυτό που περίμενε. Υποστήριξα ότι, όταν φθάνεις στα Κύθηρα, βρίσκεις όχι μόνο αυτό που ονειρεύτηκες, αλλά και κάτι παραπάνω». Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε κι ένα σημαντικό μήνυμα: «Κάποιοι στην Τουρκία βαυκαλίζονται ότι τάχα εκείνοι διαθέτουν το δίκαιο του ισχυρού. Τους διαμηνύουμε λοιπόν ότι το λεγόμενο δίκαιο του ισχυρού, πέρα από ανιστόρητο, συνιστά μία επικίνδυνη αυταπάτη όχι για μας αλλά για εκείνους οι οποίοι δεν γνωρίζουν σε τι αχαρτογράφητα νερά πορεύονται και πόσο αποφασισμένοι είναι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς για να υπερασπιστούμε τη διεθνή νομιμότητα. Απέναντι σε αυτή την ανιστόρητη ιδέα περί δήθεν δίκαιου του ισχυρού, εμείς υπερασπιζόμαστε την ισχύ του δικαίου, την ισχύ της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας και αυτή είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Αυτή είναι η δύναμη της ελευθερίας την οποίαν μας εμπνέει και αυτός ο τόπος».  Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Στα μοναχικά αλλά εμβληματικά Κύθηρα το θαύμα λειτουργεί ακόμα και λειτουργεί για να μας εμπνέει. Μας δείχνει -εκτός από την ιστορία μας- και τον προορισμό μας». 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης στον πανηγυρικό της ημέρας επεσήμανε: «Η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης των εθνικών αγώνων και των μεγάλων μαχών που δόθηκαν όχι μόνο για την ένωση των Επτανήσων με τον εθνικό κορμό, αλλά κυρίως για την επικράτηση των ιδεών και των ιδεωδών του πλουραλισμού της Δημοκρατίας και της ανοχής στο διαφορετικό. Προσέφερε στο έθνος μία διαφορετική κουλτούρα, την επτανησιακή, που καλλιεργήθηκε στα νησιά του Ιονίου επί σειρά ετών και αποτελεί μέρος της ιδιαιτερότητας αυτής. Οφείλουμε και σήμερα να γνωρίζουμε και να κρατάμε ζωντανή αυτήν τη μνήμνη, απέναντι στην προσπάθεια ισοπέδωσης αξιών και ηθών, απέναντι στη μηχανή της παγκοσμιοποίησης που δίνει αξία στους αριθμούς παραμερίζοντας τον άνθρωπο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε: «Η παρουσία σας στα Κύθηρα και περισσότερο στα ακριτικά Αντικύθηρα, για δεύτερη μάλιστα φορά μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, αποτελεί μεγάλη τιμή για τον τόπο μας. Σας ευχόμαστε να σας διακατέχει πάντα το φρόνημα των ριζοσπαστών της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, το φρόνημα της φιλοπατρίας και κυρίως της υπηρέτησης της αλήθειας. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που μας προτρέπει να θεωρούμε εθνικόν ό,τι είναι αληθές». Ακολούθησε παρέλαση και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Μουσείο Κυθήρων, όπου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και διευθύντρια του Μουσείου, Στέλλα Χρυσουλάκη.

Από εκεί, ο Πρόεδρος και η συνοδεία του μετέβησαν στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας για μια σύντομη ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων.

Περίπου μία ώρα αργότερα, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσγειωνόταν στα Αντικύθηρα. Η επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων ήταν συγκινητική, καθώς τον Πρόεδρο υποδέχτηκαν η μοναδική δασκάλα και οι τρεις μαθητές του νησιού, που παρουσίασαν ένα θεατρικό προς τιμήν του. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το υπό κατασκευή Πάρκο Γεωεπιστημών–Παγγαία, για το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής από τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Εμμανουήλ Πλειώνη. Μετά από μία σύντομη στάση στο ναό Αγίου Μύρωνος, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Βασιλειάδης μετέβησαν στον οικισμό Ποταμό στα Αντικύθηρα για να παραστούν στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης