Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, μετέβη στη Χίο, όπου και επισκέφθηκε τα πληρώματα επιφυλακής SAR SUPER PUMA ΠΑ, το Παράκτιο Περιπολικό «ΣΤΑΜΟΥ», τα πλοία του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ-171, Ν/Γ 578 και την έδρα της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aπευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), o Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισήμανε, μεταξύ άλλων:

Την αξιοπιστία των ΕΔ και την ετοιμότητα και ικανότητα εκτέλεσης της αποστολής τους στο ακέραιο για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας.

Το ευρύ φάσμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς που αυτές αναπτύσσουν.

Το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και τη διάθεση για προσφορά που χαρακτηρίζει το προσωπικό.

Kατά τις επισκέψεις του στις μονάδες των ΕΔ-ΛΣ o Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν κατά περίπτωση από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετέβη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, όπου και παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων ομοιώματος του Θ/Κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», το οποίο αποτελεί προσφορά του κοινωφελούς ιδρύματος ‘’Μαρία Τσάκος’’

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε:

– Ευχαρίστησε το ΔΣ του ιδρύματος ‘’Μαρία Τσάκος’’ για τη σημασία που αποδίδει στη διατήρηση των ναυτικών παραδόσεων καθώς και τη συμβολή του στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης της νεολαίας.

– Συνεχάρη το ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” για την πρωτοβουλία του να ιδρύσει το πρώτο ιδιωτικό Μη Κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής Κατεύθυνσης που λειτουργεί στη χώρα, εκφράζοντας την ευχή η εν λόγω πρωτοβουλία να βρει μιμητές.

– Επισήμανε την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ και τις αμυντικές συνεργασίες που αυτές αναπτύσσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια στο πλαίσιο ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή ευρύτερου εθνικού ενδιαφέροντος.

– Υπογράμμισε την πολυεπίπεδη συνεισφορά των ΕΔ στην Ελληνική κοινωνία.

Ακολούθως παρατίθεται ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του κ. Τσάκου για την τελετή αποκάλυψης του ομοιώματος του Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να απευθύνομαι στους πολίτες του ακριτικού νήσου της Χίου.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Καπετάν Παναγιώτη και στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», καθώς και στον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Μητρόπουλο. Η πρωτοβουλία σας για κατασκευή και προσφορά των ομοιωμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» περιβάλλει το όλο εγχείρημα, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδετε στις ναυτικές παραδόσεις και αξίες του τόπου μας, αλλά και στην επιμόρφωση της μαθητικής νεολαίας επί της ένδοξης ναυτικής μας ιστορίας. Μιας ιστορίας που οφείλουμε να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού, ως ιερά παρακαταθήκη.

Επιπλέον, με μεγάλη χαρά βλέπουμε την πρόσφατη δημιουργία του Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» στη Χίο. Αναμφίβολα, θα αποτελέσει φάρο για το μπάρκο των νέων μας στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής ναυτοσύνης.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Ελληνική κοινωνία. Οι δεσμοί αυτοί αποτέλεσαν ένα βασικό πλεονέκτημα, αλλά και ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο και πηγή έμπνευσης για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων συνίσταται σε μια πολυεπίπεδη συνεισφορά στην Ελληνική κοινωνία.

Αναμφίβολα, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την κινητήριο δύναμή μας, έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, που βαδίζει στο δρόμο της ευθύνης, με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι ψηλά.

Κυρίες και κύριοι,

Κατόπιν του τιμητικού καλέσματος του κ. Πρωθυπουργού, αποδέχθηκα όπως αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι ως στρατιώτης έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον, όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι. Όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, θα το κάνω μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση.

Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Ωστόσο, δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες, και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο και να προασπίσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της πατρίδας μας.

Από τα νέα μου καθήκοντα θα πράξω ότι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Αγαπητέ Καπετάν Παναγιώτη,

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να διαβιβάσω τις θερμότερες ευχές μου, σε εσάς, την οικογένειά σας, αλλά και τα πληρώματα σας, καθώς και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου για την επιτυχή έκβαση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Σας ευχαριστώ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης