Επείγουσα έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος για τα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να συμμετείχαν στο αποκαλούμενο plan B, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε οικονομικό forum, στις 16 Ιουλίου, όπως αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Η προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε μετά τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και οι οποίες διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία. Τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος από μη πολιτικά πρόσωπα, σύμβουλοι ή συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη ζήτησαν χθες έξι δικηγόροι μεταξύ των οποίων οι Αντώνης Βγόντζας και Δημήτρης Βερβεσός. Στη μία μάλιστα μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος ακόμη και εγκληματική οργάνωση η οποία, όπως ισχυρίζονται, είχε δομή διάρκεια και «συνιστούσε συμμορία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλούν για «μία κλειστή ομάδα πέντε ατόμων της απόλυτης επιλογής του κ. Βαρουφάκη που συναποτελούσαν την ομάδα σχεδιασμού και επεξεργασίας του plan B» . Καταλογίζουν δε προσπάθεια «να αποκομίσουν από κοινού παράνομα πολιτικά οφέλη» διαπράττοντας αδικήματα που συνδέονται με την παραχάραξη νομίσματος ή την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη απέστειλε τις επίμαχες μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ανοίξει κύκλος ερευνών από τη τακτική δικαιοσύνη και να μπουν στο μικροσκόπιο τα επίμαχα δημοσιεύματα.

Την εισαγγελική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας ο οποίος αφού μελετήσει τα σχετικά δημοσιεύματα θα προχωρήσει στην εξέταση μαρτύρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά το σκέλος της μηνυτήριας αναφοράς στο οποίο γίνεται λόγος για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργηματικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου παίρνει το δρόμο για τη Βουλή – όπως έγινε και με τις δυο παλαιότερες αναφορές- βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και αυτό γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν σε πράξεις η παραλείψεις πολιτικών προσώπων, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Διαβάστε επίσης: Δύο νέες μηνύσεις κατατέθηκαν σε βάρος του πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης