Για… κακομεταχείριση των μεταναστών και παράνομες επαναπροωθήσεις κάνει λόγο η Άγκυρα σε μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και στρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη» και προσθέτει ότι «σε σχέση με το 2015 όταν έφταναν 850.000 παράτυποι μετανάστες στην Ευρώπη, το επίπεδο αυτό έχει μειωθεί κατά 95% χάρη στην Τουρκία» και καταλήγει «Να καταλάβουν οι Έλληνες και η Ευρώπη ότι δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος η Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο θέμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι:

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που επιχειρεί η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκριτικά με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό ποσοστό διέλευσης έχει μειωθεί στο 94% χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα, όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν «μηδενική μεταναστευτική πολιτική» και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι Έλληνες εταίροι μας, καθώς και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να πιέζονται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία θα αποφέρει πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά της προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να:

– Επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.

– Φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

– Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

– Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

– Να μη χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τα αντιμετωπίζουν απάνθρωπα

– Να δείξουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.

Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης στην Ευρώπη

Το μήνυμα πως ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κροατία. Μιλώντας σε πάνελ του δικτύου νέων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της. «Γνωρίζουμε την κατάσταση. Αυτήν τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Η κατάσταση στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της Κομισιόν, προέταξε πως βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μόνο εμένα και την Ελλάδα, αλλά είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης