Συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν θα έχει σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται να δώσει διαβεβαιώσεις στον Ραχμάν Μουσταφάγιεφ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ. Ειδικότερα, θα του πει ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή κίνηση πριν η Κομισιόν πάρει θέση για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (66% των μετοχών) στη Socar και του κατά πόσο αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σε περίπτωση πάντως που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η μεταβίβαση των μετοχών στη Socar δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά το 49%, τότε -εφόσον και οι Αζέροι το δεχτούν- η κυβέρνηση αναμένεται να ανάψει το «πράσινο» φως στο συγκεκριμένο deal καθώς θα έχει πετύχει ο ΔΕΣΦΑ να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα προχωρά σε επενδύσεις και συγκεντρώνει έσοδα από πώληση μετοχικού κεφαλαίου κρατικών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP). Η Socar αποτελεί έναν από τους βασικούς μετόχους του συγκεκριμένου αγωγού (20%) και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι επιθυμεί τροποποίηση των όρων της υπάρχουσας συμφωνίας, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των ανταποδοτικών οφειλών διέλευσης του αγωγού από το ελληνικό έδαφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης