Στο Βελιγράδι βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Νωρίς το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς και αργότερα θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψή του προσβλέπει στην αναβάθμιση των σερβο-ελληνικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Θα εξετάσουμε θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, εμπορίου, θα μιλήσουμε για τις δυνατότητες κοινών δράσεων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, και θα εξετάσουμε την κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια, καθώς και τις προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και των προσφύγων» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στον οικονομικό τομέα με την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Σερβία και την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων στη χώρα αυτή.

Το θέμα της ενέργειας θα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο «Τανγιούγκ», στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας βρίσκεται η προέκταση του αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η Ελλάδα εξετάζει την κατασκευή ενός αγωγού που θα ξεκινήσει από τα ελληνικοτουρκικά σύνορα, ως προέκταση του Turkish Stream, και, διερχόμενος από το ελληνικό έδαφος, θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι η Σερβία μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημα θέση για τον αγωγό αυτόν, ωστόσο εκδηλώνεται ενδιαφέρον από κυβερνητικούς παράγοντες για τη συμμετοχή στο εν λόγω έργο. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της Σερβίας είναι ο σημερινός συνομιλητής του κ. Κοτζιά, ο ομόλογός του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Μετά το Βελιγράδι ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφτεί την Ποντγκόριτσα, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Μαυροβουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης