Ενστάσεις στο παρά πέντε

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, 13:41


Διευκρινίσεις και βελτιώσεις στο συμπεφωνημένο με τους θεσμούς νέο ελληνικό πρόγραμμα ζητεί η Γερμανία στο παρά πέντε του έκτακτου Eurogroup για την επικύρωση της συμφωνίας.

Τα ανοικτά ζητήματα που επισημαίνει το επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφορούν κυρίως στα εξής:

α) τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα (ζητούμενο μια δέσμευση του διεθνούς οργανισμού)

β) τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (να αποκλειστεί ενδεχόμενο κούρεμα, όπως ζητούν ΔΝΤ και Αθήνα) και

γ) τις ιδιωτικοποιήσεις (αν τα 50 δισ. έσοδα είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς θα οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Το έγγραφο Σόιμπλε, το οποίο αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αποτιμά πιο θετικά τη συμφωνία Ελλάδας - θεσμών, ασκεί κριτική και σε κάποια άλλα σημεία: στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Στο μνημόνιο όμως δεν αναφέρεται αντίστοιχη διορία. Στο έγγραφο επικρίνεται επίσης το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής είχε αποφασιστεί η μεταρρύθμιση να γίνει υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών απεστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών της Ε.Ε. σε τεχνοκρατικό επίπεδο που έγινε το βράδυ. Από την τηλεδιάσκεψη προκύπτει ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν ακόμα ορισμένα σημεία, παρ'  όλα αυτά, όμως, υπάρχει η «γενικότερη πρόθεση» για επικύρωση της συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Παρά τη σκληρή στάση που τηρεί η γερμανική πλευρά, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδείξει εν τέλει συμβιβαστική διάθεση. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, στο Βερολίνο είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της δριμύτατης κριτικής που ασκήθηκε στη Γερμανία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όταν κατηγορήθηκε, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, 13:57