Η αποπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τηλεγραφικό τρόπο -μέσω Σλοβενίας- από τον πρωθυπουργό, δεν αιφνιδίασε κανέναν στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αντιθέτως, οι πάντες στοιχημάτιζαν τις τελευταίες 15 μέρες για το πότε και το πώς ο βουλευτής της Α’ Αθηνών του κυβερνώντος κόμματος θα μεθοδεύσει τη διαγραφή του.

Η συμπεριφορά του, οι επιλογές του και οι δημόσιες παρεμβάσεις του, προετοίμαζαν το έδαφος της αποπομπής σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ο Κ. Μπογδάνος εξελέγη ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς, η επιλογή του να συγκρουστεί με το ΚΚΕ -και μάλιστα σε δημόσια αντιπαράθεση εντός του Κοινοβουλίου- και να προβεί σε ένα αψυχολόγητο, φαινομενικά, αλλά σκηνοθετημένο πολιτικά αντικομμουνιστικό παραλήρημα, αποτελούσε μέρος μεθόδευσης, με προφανή πολιτικό στόχο να θέσει τον πρωθυπουργό προ τετελεσμένων.

Λίγες μόνο ώρες μετά την αποπομπή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος του κόμματος και ενεργός τηλεοπτικός υπουργός, με καθημερινή παρουσία στα πάνελ, επέλεξε αυτήν τη φορά τη δημόσια τηλεόραση και όχι το παραδοσιακό του μετερίζι, που είναι ο ΣΚΑΪ, για να επιτεθεί ξεκάθαρα και απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, η στάση του οποίου στη Βουλή επιτάχυνε -αν δεν επέβαλε- τη διαγραφή Μπογδάνου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε προφανείς αιχμές κατά του Νίκου Δένδια, εγκαλώντας τον για αρχηγική εμφάνιση στη Βουλή. «Η Νέα Δημοκρατία έχει μόνον έναν αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και δεν έχει άλλον», είπε σε πολύ έντονο ύφος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η συνέχεια της τηλεοπτικής του παρέμβασης ενίσχυσε την επιθετική του στάση κατά του Νίκου Δένδια, την ώρα που οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης παρακολουθούσαν, προφανώς προβληματισμένοι και όντες άφωνοι, αυτήν την πρωτοφανή παρέμβαση του υπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, προσπάθησε να απομειώσει τις εντυπώσεις, λέγοντας: «Και εγώ έχω κάνει λάθη στην πολιτική μου ζωή». Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει αβίαστα το πολιτικό συμπέρασμα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης παροτρύνει την ηγεσία του κόμματος να επαναφέρει στις τάξεις του τον αποπεμφθέντα βουλευτή.

Δείτε το βίντεο 

 

Πολιτικοί παρατηρητές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Νέα Δημοκρατία δεν έκρυβαν το πρωί της Τετάρτης της βεβαιότητα του πως στο κόμμα έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και 15 ημέρες, με την περίφημη πλέον συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, ένας κύκλος εσωκομματικής αμφισβήτησης των στρατηγικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός φάνηκε να κερδίζει χρόνο, πιθανώς και έδαφος, με την ελληνογαλική συμφωνία. Είναι δηλαδή απορίας άξιον πώς η υπερσυντηρητική φράξια του κυβερνώντος κόμματος, εντός της οποίας κινείται ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να επιταχύνει εσωκομματικές τριβές. Εκτός εάν ο βουλευτής της Α’ Αθηνών επέλεξε συμβολικά την Τρίτη 5 Οκτωβρίου λόγω της παρουσίας στην Αθήνα του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι γνωστό πως για την υπερσυντηρητική τάση του κυβερνώντος κόμματος αλλά και στο Σαμαρικό μπλοκ , καθώς και για πολλούς Καραμανλικούς βουλευτές, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κόκκινο πανί.

«Βέλη» Μπογδάνου μετά την αποπομπή του

Για ασαφή ιδεολογική τοποθέτηση κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τη Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, στην πρώτη δήλωση μετά την αποπομπή του. «Λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. της ΝΔ. Δυστυχώς, στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις» έγραψε στο Facebook.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης