Με αναφορές στο φιάσκο του γάλακτος εξήλθε από τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Ελπίζω το… πάθημα με το φιάσκο της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος -μέτρο που τελικά δεν επέφερε καμία μείωση της τιμής του- να έχει γίνει μάθημα για όλους».

«Ευχαρίστως ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του υφυπουργού κ. Γιακουμάτου να καταθέσω την άποψή μου για τη “μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ” στο γάλα αλλά και προτάσεις για πραγματική μείωση της τιμής του στο ράφι. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δυστυχώς, κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμη και για θέματα συναρμοδιότητάς μας, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Χαρακόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο Μ. Χαρακόπουλος παρέθεσε τη δέσμη μέτρων που πρότεινε στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο.

«Κατόπιν τούτων και θεωρώντας ως αδήριτη ανάγκη τη μείωση της τιμής του γάλακτος για τον καταναλωτή, αλλά και τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Τέτοια μπορεί να είναι:

α) Η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς, ιδιαίτερα του μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους της λιανικής στην Ελλάδα, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, που η έκθεση του ΟΟΣΑ το υπολογίζει σε 35%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β) Η διερεύνηση των καταγγελιών από πλευράς αγελαδοτρόφων για “μεταχρονολογημένες επιταγές” και “πιστωτικά τιμολόγια” και, εφόσον ευσταθούν, η αποφασιστική αντιμετώπισή τους.

γ) Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας και χρήματος για τους παραγωγούς, καθώς είναι σε μειονεκτική θέση έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

δ) Η καθιέρωση εκπτωτικών προσφορών για το γάλα που εγγίζει την ημερομηνία λήξης του, ώστε να μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων.

ε) Η μείωση του ΦΠΑ για το γάλα στον κατώτατο συντελεστή (από 13% που είναι σήμερα), όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης