Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ο επικεφαλής του ΔΝΤ να μην υπάρξει μείωση ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο επεσήμανε πως στο ζήτημα του κατώτατου μισθού θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Για να καλυφθεί χρειάζονται δράσεις σε πολλά μέτωπα και όχι μόνο στους μισθούς. Αλλά μέρος της προσαρμογής πρέπει να προέλθει από τη στενότερη ευθυγράμμιση της παραγωγικότητας σε μεμονωμένες επιχειρήσεις με τους μισθούς. Οι μεταρρυθμίσεις στο μηχανισμό καθορισμού των μισθών θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε ακόμα σε συζητήσεις για τον 13ο και τον 14ο μισθό. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε κάτι», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν υπάρξει ισχυρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των μισθών που να μας πείθει, τότε δεν θα χρειαστεί παρέμβαση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό τόνισε πως «είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες».
«Είναι πολύ κοντά σε αυτούς των αναπτυγμένων χωρών. Στην Πορτογαλία ο κατώτατος είναι 35% χαμηλότερος από αυτόν της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης