Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χτες ότι δεν είχε υποσχεθεί στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα εξέδιδε τους οκτώ πρώην στρατιωτικούς της Τουρκίας που είχαν εγκαταλείψει την χώρα τους μία ημέρα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Αυτό προβάλλεται από την ιστοσελίδα της «Χουριέτ» ως δεύτερο θέμα, μετά την υπόσχεση Ερντογάν να άρει τα έκτακτα μέτρα εάν εκλεγεί.
«Δεν θα μπορούσαν να έχω υποσχεθεί κάτι παρόμοιο. Είναι εν γνώσει μου η αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Δεν θα μπορούσα να δώσω υπόσχεση σε αρχηγό ξένης χώρας με δεδομένο ότι εκκρεμούσε απόφαση των δικαστικών αρχών.

Την είδηση αναμετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency, αναφέροντας ότι η δήλωση αυτή έγινε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στην ελληνική κρατική τηλεόραση ΕΡΤ.

Λόγω της διαμάχης που έχει προκαλέσει η απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αποστρατευθέντων αξιωματικών η Τουρκία ανακοίνωσε στις 7 Ιουνίου ότι αναστέλλει τη διμερή συμφωνία για τους πρόσφυγες, λόγω της απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου.
Η εφημερίδα δημοσιεύει ακόμη πως «ο Τσίπρας είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει “αποφασιστικό ρόλο” στην προσφυγική κρίση και γι’ αυτό απαιτείται να γίνει σεβαστή».
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις επισημάνσεις του πρωθυπουργού για τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλο ένα ζήτημα διαμάχης των τελευταίων μηνών.
Χαρακτήρισε την τουρκική στάση απέναντι στις προσπάθειες άντλησης σκάφους της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΙ, η οποία προκάλεσε διαμάχη ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, «απαράδεκτη».
Και το δημοσίευμα καταλήγει: Αναφερόμενος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ο Τσίπρας είπε πως έχουν γίνει «όλα όσα έπρεπε σε διπλωματικό επίπεδο και τώρα θα πρέπει να κάνουμε υπομονή».

Πληροφορίες από «hurriyetdailynews.com»
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης