«Το Eurogroup ναυάγησε ξανά στη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», στο οποίο αναφέρεται πως, παρά την πολιτική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών και την υιοθέτηση νέων μέτρων, η Ευρώπη εξακολουθεί να μη στέλνει χρήματα.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι ξανάρχισε μία «νέα δόση σασπένς για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup απέτυχε τη Δευτέρα για πολλοστή φορά να αποταμιεύσει τα χρήματα διάσωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπειτα από τρία προγράμματα διάσωσης και 200 δισ. ευρώ, η ελληνική κρίση έχει εντρυφήσει σε όλα τα λογοτεχνικά γένη και τις υποκατηγορίες τους: την κωμωδία, τη φάρσα, το ψυχολογικό μυθιστόρημα, το αστυνομικό και τη ρεαλιστική νουβέλα, τις επιφυλλίδες -με πρωταγωνιστή τον σαιξπηρικό ηθοποιό Γιάνη Βαρουφάκη- το χρονογράφημα, την επωδό. Αλλά σχεδόν πάντοτε δεσπόζουν το δράμα και το σασπένς: χθες το βράδυ οι υπουργοί στο Eurogroup απέτυχαν παταγωδώς στην προσπάθεια να ξεπαγώσουν τα κονδύλια» τονίζεται στο κείμενο.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως «τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα, μία χώρα που έχει χάσει το 25% του πλούτου της από το 2010 και που έχει επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και χρέους ισάξια με αυτά μιας πολεμικής περιόδου». Ο ίδιος αναγνωρίζει πως «η Αθήνα έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος με την περικοπή συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων ίσων με 2% του ΑΕΠ, μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις. Σε ανταπόδοση, ο Τσίπρας ανέμενε κάτι παραπάνω από μία απλή χειρονομία από τους άλλους εταίρους».

«Αλλά στην Ευρώπη, το μαστίγιο είναι πιο φθηνό από τα καρότα όσον αφορά την Ελλάδα. Το Βερολίνο πιστεύει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα (πριν από την αποπληρωμή των επιτοκίων) του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και να συνεχίσει με πλεονάσματα 2% έως το 2060, κάτι που το ΔΝΤ βλέπει πως είναι αδύνατο» προσθέτει, καταλήγοντας: «Το Βερολίνο εξακολουθεί να απορρίπτει τη μετατροπή των δανείων του ΔΝΤ σε πιστώσεις από τον ΕSΜ, προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό, άλλωστε, αποτελεί πάντοτε τον λεγόμενο ”λαιμό του μπουκαλιού”: να πεισθεί η Γερμανία, όποτε ο λόγος έρχεται στα χρήματα, με τη δόση εκείνη δράματος και σασπένς που αξίζουν σε μία ελληνική τραγωδία» καταλήγει το άρθρο της «El Pais».

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης