Μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από το «Μακεδονικό». 

Στις 18.05 ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη γενική γραμματέα, Ιωάννα Πεπέ ενώ λίγα λεπτά αργότερα επεσήμανε μιλώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο πως κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ επετεύχθη συμφωνία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων αλλά και συνταγματική αναθεώρηση.

Λίγο μετά τις 19.00 ο Αλέξη Τσίπρας ξεκίνησε τον κύκλο τηλεφωνημάτων στους πολιτικούς αρχηγούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διάλογος των δύο ανδρών

«Ήρθα λίγο ξαφνικά, αλλά μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ για τη διαφορά σε ό,τι αφορά την ονομασία. Έχουμε μια συμφωνία, είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τον Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε: «Το σημαντικότερο όλων είναι πως με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική μας κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

«Η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη».


Φωτογραφίες από τη συνάντηση Τσίπρα- Παυλόπουλου:



Στις 19.30 αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στα ΜΜΕ της χώρας του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. 

Η επίσημη ανακοίνωση της πΓΔΜ αναφέρει ότι ο κύριος Ζάεφ θα μιλήσει στο Κέντρο Τύπου των Σκοπίων, όπου θα πάει συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά για την συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την επίλυση του θέματος της συνταγματικής ονομασίας.

Η λιτή ανακοίνωση της Προεδρίας για τη συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Αλ. Τσίπρα:

«Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης