«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον καθώς και τις επαφές που είχε με ανώτατους αξιωματούχους.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «εξασφαλίσαμε βοήθεια πολύ σημαντική από τις ΗΠΑ για την άμυνα της χώρας και για την αναβάθμιση όλων των μέσων, του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας».

«Οι ΗΠΑ περιμένουν πρωτοβουλίες από την Ελλάδα όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια» τόνισε ο υπουργός Άμυνας, ενώ ξεκαθάρισε πως «με τον πρωθυπουργό συνεννοούμαστε για τα πάντα».

Όπως επεσήμανε, η «κυβέρνηση αυτή είχε τρεις στόχους, την έξοδο από τα μνημόνια, την οποία πετύχαμε, την καταπολέμηση της διαφθοράς -το παλεύουμε- και ο τρίτος στόχος ήταν η ανάπτυξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο κ. Καμμένος εξήγησε τι συζητήθηκε για τις βάσεις και παρείχε διευκρινίσεις, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τέθηκε θέμα δημιουργίας νέων βάσεων.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν σχεδιάζει μόνος» του πολεμικά σχέδια, «αυτά τα σχέδια είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται».

Εκτενή μνεία έκανε στα όσα έχουν αναφερθεί σχετικά με το «Plan B» και εξήγησε: «Από την αρχή διαφωνήσαμε με την παραχώρηση του όρου “Μακεδονία”» για τα Σκόπια.

«Έχοντας τη θέση αυτή, δεν εμποδίσαμε ωστόσο την κυβέρνηση να κάνει έναν διάλογο για να δείξει ότι έχει όλη την καλή θέληση ώστε να λυθεί το θέμα αυτό… Στη συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε» υπογράμμισε.
Όπως είπε ο υπουργός, πηγαίνοντας στο State Department είχε την υποχρέωση να το εξηγήσει αυτό στους Αμερικανούς… «Τη θέση μας αυτή τη βεβαιώνει το 70% του λαού που δεν αποδέχεται την ονομασία» ανέφερε.
Συνεχίζοντας ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις, ως κυβερνητικός εταίρος, στη δική σου άρνηση έχεις το δικαίωμα να κάνεις και μια εναλλακτική πρόταση. Ο πρωθυπουργός τη γνώριζε, αλλά δεν την εγκρίνει».
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι τους Αμερικανούς «τους ενδιαφέρει η ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων, να μην πέσει αυτή η περιοχή στα χέρια της Ρωσίας».
«Εγώ είπα ότι αφού διαφωνούν και οι δύο οι λαοί για το ζήτημα της ονομασίας και από τη στιγμή που πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή, να πάμε να κάνουμε και μια συμφωνία (όπως γίνονται με τις τριμερείς) στην οποία να συμπεριλαμβάνεται και η Αλβανία και η Βουλγαρία ως μέλη του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την ομάδα θα υπήρχε η δυνατότητα να μπει και η Σερβία» είπε ο Πάνος Καμμένος.
Χαρακτήρισε, δε, την πρόταση αυτή προσωρινή μέχρι να δινόταν οριστική λύση στο ζήτημα, προκειμένου να υπάρχει μια ηρεμία στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης